Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  perisic  poreklo  radonji  

Affiliates
free forum


VIKILIKS: "NEOOTOMANSKA" POLITIKA TURSKE NA BALKANU, SAD ZABRINUTE

Go down

VIKILIKS: "NEOOTOMANSKA" POLITIKA TURSKE NA BALKANU, SAD ZABRINUTE

Post  junackopleme on Wed Dec 01, 2010 7:00 am

VIKILIKS: "NEOOTOMANSKA" POLITIKA TURSKE NA BALKANU, SAD ZABRINUTE

Šef diplomatije Ahmet Davutoglu izneo tezu da je Balkanu i Kavkazu bilo bolje pod otomanskom kontrolom - tada su vladali mir i napredak, dok je posle toga region razaran podelama i ratovima. "Mi ćemo ponovo uspostaviti taj otomanski Balkan", rekao Davutoglu. Dodaje se da je turska "neootomanska" politika na Balkanu i na Bliskom istoku "najveći potencijalni strateški problem za SAD

BEOGRAD - SAD su zabrinute zbog "neootomanske" politike Turske prema Balkanu, proističe iz jedne od američkih diplomatskih depeša objavljenih na sajtu Vikiliks.

U depeši koja je početkom godine poslata iz američke ambasade u Ankari analizira se nova spoljna politika Turske uz ocenu da se Ankara sve više okreće islamskom svetu i muslimanskoj tradiciji, ali da to ne znači da napušta svoju tradicionalnu orijentaciju i želju da sarađuje sa Zapadom.

Turska spoljna politika opisuje se kao mešavina tradicionalno prozapadne orijentacije i dva nova elementa - "bez konflikata" i "neootomanizam" o kojem je, dodaje se, u novembru 2009. u Sarajevu govorio šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Teza koju je Davutoglu izneo glasi da je Bliskom istoku, Balkanu i Kavkazu bilo bolje pod otomanskom kontrolom i uticajem; tada su vladali mir i napredak, dok je posle toga region razaran podelama i ratovima, ali Turska se vratila, spremna da predvodi ili čak ujedini, navodi se u depeši uz citiranje šefa turske diplomatije: "Mi ćemo ponovo uspostaviti taj otomanski Balkan".

U analizi američkog diplomate se ocenjuje da je turska "neo-otomanska" politika na Balkanu i na Bliskom istoku "najveći potencijalni strateški problem za SAD". Vraćanje na prošlost iz Davutogluovog govora u Sarajevu kombinovano sa nastojanjem Turske da to sprovede kroz savezništva sa lokalnim akterima stalno stvara nove probleme, navodi se u depeši.

Dodaje se, međutim, da uprkos uspešnosti i relativnoj snazi Turska ne može istinski i na ravnoj nozi da se takmiči ni sa SAD ni sa regionalnim liderima - EU na Balkanu, Rusija na Kavkazu i Crnom moru i Saudijska Arabija, Egipat i Iran na Bliskom istoku.

"Sa ambicijama 'rols rojsa' ali mogućnostima 'rovera'... Turci moraju da 'varaju' tako što će pronaći nekog nižeg, nekog Silajdžića ili Ahmadinedžada koji će biti srećan što ga Turska podržava", navodi se u depeši i dodaje da "Turci potom pokušavaju da 'proguraju' revidiranje položaja svojih štićenika barem do nivoa onog prihvaćenog kao 'zapadni'".

Takav pristup obezbeđuje relativno jeftino i popularno oruđe za pokazivanje uticaja, moći i slogana "Vratili smo se", dodaje se u depeši američkog diplomate iz Ankare, objavljenoj na sajtu Vikiliks.
junackopleme
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum