Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  perisic  radonji  poreklo  

Affiliates
free forum


GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Go down

GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  sveznalica on Wed May 07, 2008 11:02 am

SKUPŠTINA U DOBROTI

Krajem septembra već je imao sedam hiljada boraca podijeljenih na dva odreda. Prvim od četiri hiljad e boraca komandovao je on, a onim od tri hiljade guvernadur Vukolaj Radonjić i Sava Markov Petrović.
Brzo je oslobodio Budvu i munjevito prodro do Herceg-Novoga. Francuski general Gotje ostao je opkoljen u Kotoru. Da bi se to «ostrvo» oslobodilo, Petar I je zatražio i dobio intervenciju engleske flote. Ali sa narodnim poslovima nije se čekalo, tako da je do ujedinjenja Crne Gore i Boke došlo dok je Gotje još bio u Kotoru.
Skupština je, uz prisustvo predstavnika svih opština Boke, održana u Dobroti 29. oktobra 1813. godine. Važno je viđeti ne samo sadržaj odluke, nego i ko ju je sve potpisao. Ugovor o ujedinjenju glasi:
“Dvije susjedne pokrajine, Crna Gora i Boka Kotorska, prožete rodoljubljem i istim osjećanjem vjere i časti, oslobodile su se Božjom pomoću, zbacivši francuski jaram svojom krvlju i žrtvama. One se jedna drugoj zaklinju Gospodom Bogom na vjernost i da će uvijek ostati sjedinjene u svakom slučaju i događaju... Potvrđujemo ovo naše ujedinjenje i našu nezavisnost i za buduća vremena, i ako to bude zatrebalo, to ćemo i krvlju našom potvrditi.”
Ko je sve potpisao ovaj istorijski dokumenat? Predstavnici svih opština Boke i Paštrovića!
Naravno, prvi je Petar I, a onda, Alvizo konte Visković, kapetan (za Perast); Todor konte Ivelić, kapetan (za Risan), Vaso Đurasović, pomorski kapetan iz Kumbora (za Novi), Todor Ivelić (za Paštroviće); pop Đuro Lazarević, za Grbalj i tri komuna (Maine, Pobori, Brajići); [i][b]gubernator Vukolaj Radonić (za svu Crnu Goru i Brda); [/i][/b]Andrija Tripković, kapetan (Dobrota); Pietro Lazari, sudija, za kapetana Josipa Lukovića (Prčanj); konte Mark'Antonio Gregorina, pukovnik (za Kotorski kraj); pop Ivo Radović (za Lušticu); pop Filip Kostić (za Krtole); kapetan Andrija Tripković (za Stoliv); pop Đuro Lazarević moljen od kapetana Škaljara Tripa Petrovića koji meće krst; Miroslav konte Zanović (za Budvu); Stefan Lazarević za opštinu Muo. I na kraju, sekretar Centralne komisije Frano Liepopili se potpisuje i potvrđuje gornje potpise.2
Kao što se vidi, dokumenat su potpisali predstavnici svih opština od Debeloga brijega do Bara. Zanimljivo je, međutim, da se predstavnik Herceg-Novoga, kapetan Đurasović, potpisuje među prvima, i to ćirilicom.


Last edited by sveznalica on Tue Jul 22, 2008 7:13 am; edited 2 times in total
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  CGCGCG on Tue Jul 22, 2008 7:04 am

[***] Napomena: Ova je diploma na pergamentu od lakta širine i malo više dužine. Za podlanicu odozgo je ostavljeno mjesto na kojemu je na sredini izobražen Spasitelj, s jedne mu strane Bogomajka, a s druge Preteča Jovan. A na objema stranama lista isto je onoliko mjesta ostavljeno kao odozgo, i na jednom, desnom, vrhu odslikan je dvaput duže nego ono lik Svetoga Save, a s lijeve Svetoga Arsenija, a ispod njih opet onoliko, kao pročelno oslikan Sveti Nikola, a s lijeve Sveti Georgije. Cijelo mjesto između njih je šarama od ruža ispunjeno.
 
Kako je rečeno, vladika Vasilije je primio sve narodne poslove i vodio ih je koliko je bolje umio. No kako je sva Crna Gora do tada imala samo jednoga vojvodu, a taj nije mogao svuda po narodu da uspješno radi, vladika Vasilije je,
NA OPSTEM SABORU , izabrao ZA GUVERNATORA CIJELE CRNE GORE STANA RADONJICA NJEGUSA,
a oni stalni vojvoda je ranije uvijek bio od kuće Vukotića sa Čeva. Uz to, postavi još neke glavare u nekim plemenima koja ih nijesu imala, knezove i serdare Ovo je učinio da bi olakšao i sebi i narodu, no mu se stric vladika Sava tome ne obraduje, ali je postavljenja prihvatio.

CGCGCG
Guest


Back to top Go down

Za hrabrost u razbijanju turske vojske na Bijelim Poljanama 1756.god

Post  CGCGCG on Mon Sep 15, 2008 11:19 am

U listini koju je zbor crnogorski na Cetinju dao tadasnjem gubernatoru Jovanu Radonjicu, kaze se:
-kako su Crnogorci "kako narod voljni i ni od kakvoj vlasti nejovisjasci", vazvisili Vojvodu Stanisu Radonjica GLAVNIM SERDAROM potom sina jego Vukosava, po Vukosavu ftoroga sina Stanisina-Vukolaja, po Vukolaje sina jego Stanislava 'SEI VERHOVNI SERDAR STANISLAVZA JEGO OSTRI RAZUM I ODLICNUJU HRABROST I ZNAMENITOJE MUZESTVO POKAZANOJE IM PRI RAZBITIJI TURSKE VOJSKE NA BIJELIH POLJANAH V. 1756. VSE OPCASTVO SA VOSKLICANIJEM IZBRAN I POZDRAVLJEN PREUZVISENIJEM GUBERNATOROM....

Dakle toliko od toga da je Stano u razmenu za serdarstvo dobio od Vukala Vukotica sa Kceva "guvernadurstvo".
Guvernadurstvo je dobijeno za njegovu pamet i HRABROST pokazanu u razbijanju turske vojske na Bijelim Poljanama 1756.

CGCGCG
Guest


Back to top Go down

Re: GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum