Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

radonji  perisic  poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


Evo kako je u stvari bilo

Go down

Evo kako je u stvari bilo

Post  sveznalica on Mon Mar 24, 2008 7:25 am

sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Ko je dobio ratni materijal, vladika ili gubernadur?

Post  Istorica on Fri May 08, 2009 3:58 am

Iako je i dalje pitanje i nema doista tacnih dokumentovanih tvrdnji ko je zapravo dobio ratni materijal,vladika ili gubernadur i to od Austrije, evo na primjer necega zanimljivog:

“Niko od austrijskih zvanicnih licnostinije shvatao crnogorske teskoce kao Paulic.On je ulagao iskreni trud da becka vlada udovolji svim vladicinim zahtjevima.U odgovoru na posljednju vladicinu molbu, djeneral je otvoreno izjavljivao da vlada nece uzimati u obzir nikakve zahtjeve iz Crne Gore, ukoliko ne budu poticali od vladike. Ova je izjava znacila udarac za gubernadura.

Medjutim hajdemo da vidimo sto se realno iza ovoga krilo:
“Odmah poslije toga stupio je na scenu djeneral Paulic da prikuplja dobrovolce za austrijsku vojnu sluzbu, nudici vladici materijalna sredstva za >muku,skrb i trud<, podnesene u minulom ratu. Krajem decembra 1792. ponovo trazi 2-3.000 dobrovoljaca, nudeci pristojnu platu svakom vojniku, VLADICI ODGOVARAJUCU PROVIZIJU I, prije svega, garanciju da CE MU SKINUTI SA VRATA GUBERANDURA.”

Istorica
Guest


Back to top Go down

Konvenciju za austrijsku vladarku izradio Petar I Petrovic, a optuzen gubernadur Jovan Radonjic

Post  Istorica on Wed May 13, 2009 3:36 am

Konstantne osude obitelji guvernadura Radonjica su nastavljene i na Vukolaja Radonjica kao prethodno na njegovoga oca Jovana Radonjica. Najžešce osude da je gubernadur Jovan Radonjic bio taj koji je na širenju austrijskog utjecaja radio i bio jedini optuženik za "izdaju", možemo opovrci time što je on zajedno sa Petrom I Petrovicem i prvim serdarom Ivanom Petrovicem sacinjavao delegaciju koja je 1799. godine izradila "Konvenciju" za austrijsku vladarku o priznavanju austrijskog pokroviteljstva nad Crnom Gorom.
Mora se reci da je u njenoj izradi najvjerovatnije najviše sudjelovala najumnija glava u delegaciji-arhimandrit Petar I Petrovic Njegoš, a okrivljen Jovan Radonjic. (O ovome vidjeti u djelu B.Pavicevica "Petar I Petrovic Njegoš", kao i u kod Cubrilovica "Crna Gora i rusko-austrijski ugovor", u Ispisima iz Beckih državnih arhiva.)

Istorica
Guest


Back to top Go down

Prva i vrhovna glava u Crnoj Gori

Post  sveznalica on Fri May 15, 2009 1:57 am
Na Cetinje prisabraniem vsego opstastva 1170 ga godu meseca avgusta 20-ga dana Mitropolit Sava petrovic svidetelstvuju savsem opstastvom pisao radosav sakabenda patrijarski sakletarOvom diplomom, dakle, guvernadur Jovan Radonjic dobija pravo, da u buduce guvernadursko zvanje ostane nasljedno u njegovoj kuci, a sto je jos interesantnije, POD NJEGOVOM SE VLASCU STAVLJAJU NE SAMO SVETOVNI VEC I DUHOVNI CINOVI, A ONAJ KOJI BI NJEMU, KAO PRVOJ I VRHOVNOJ GLAVI U CRNOG GORI, OTKAZAO POSLUSNOST, IMA DA SE KAZNI NAJVECOM KAZNOM - KAO IZDAJNIK OTADZBINE.

"Ispisi iz beckih drzavnih arhiva"
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Evo kako je u stvari bilo

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum