Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

radonji  perisic  prezimena  poreklo  

Affiliates
free forum


„ Stop seksualnom nasilju - slucaj vladika Pahomije“,

Go down

„ Stop seksualnom nasilju - slucaj vladika Pahomije“, Empty „ Stop seksualnom nasilju - slucaj vladika Pahomije“,

Post  Hristian on Tue Jun 24, 2008 9:02 am

VRANJE - Vladika Pahomije (Tomislav Gačić) oslobođen od optužbe za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka zbog sprege države i Srpske pravoslavne crkve, ocenjeno je na tribini „ Stop seksualnom nasilju - slučaj Pahomije“, održanoj u Vranju.

Direktorka „Incest trauma centra“ Dušica Popadić najoštrije je osudila odluke Krivičnog veća Opštinskog suda u Nišu da se vladika Pahomije oslobodi svake odgovornosti za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka koji su mu bili povereni na brigu i staranje.
- Krivični postupak protiv Tomislava Gačića je dugo godina skretao pažnju javnosti različitim nepravilnostima i odugovlačenjem, sve sa ciljem obeshrabrivanja i zastrašivanja dečaka i njihovih porodica i atakovanja na sve one koji su im bili podrška. Krajnji cilj je bio da dečaci i njihove porodice odustanu od svojih iskaza ili da se postigne zastarevanje krivičnog dela. Opštinski sud u Nišu nikada nije odgovorio na zahtev „Incest trauma centra“ za praćenjem ovog suđenja, iz čega razumemo da kao svedoci procesa i saveznici oštećenih nismo dobrodošle - rekla je Popadićeva.
Maloletni M. T., I. N., i K. M. optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Krivične prijave protiv crkvenog velikodostojnika podnete su 31. decembra 2002. godine. Veće Opštinskog suda u Nišu, kojim je predsedavala Katarina Ranđelović, 6. marta 2006. odbacilo je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloletnika iz 1999. i 2000. godine jer je nastupila apsolutna zastarelost, dok je za druga dva dele protiv druge dvojice maloletnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodilo optuženog. Sudija Ranđelović tada je izjavila da postoji „određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i izvesnost da je vladika izvršio dela koja mu se stavljaju na teret“.
Okružni sud u Nišu je 10. maja iste godine odbio kao neosnovanu žalbu opštinskog tužioca, čime je oslobađajuća presuda postala pravosnažna.
Ministar pravde Dušan Petrović pokrenuo je postupak za razrešenje sudije Opštinskog suda u Nišu Katarine Ranđelović zbog odugovlačenja postupka. Visoko personalno veće, u kome su sudije Vrhovnog suda, donelo je odluku da sudija Ranđelović ne bude razrešena dužnosti niti opomenuta zbog propusta u suđenju koje je pre toga konstatovao Vrhovni sud.
Na tribini u Vranju juče je ocenjeno i da krajnji nedopustivi ishod ovog krivičnog postupka daje zeleno svetlo za nasilje svima koji se nalaze u poziciji moći i predstavljaju autoritet za dete. Dečacima, žrtvama Pahomija, i njihovim roditeljima učesnici su uputili reči divljenja za sve do sada preživljeno. Takođe je zaključeno da oslobađajuća presuda vladiki Pahomiju ne znači da se nije dogodilo seksualno nasilje. Naprotiv, u sudskom postupku vladika Pahomije bio je zaštićen od države.
Staša Zajović, aktivistkinje organizacije „Žene u crnom“ iz Beograda, naglasila je da Crkva na perfidan način koristi svoj mehanizam i religiju zloupotrebljava u političke svrhe.
U centru grada 25 aktivistkinja ženskih nevladinih organizacija istaklo je transparentne i razgovaralo sa građanima. „Hoćemo demokratiju, a ne teokratiju“, „Bolje da abortiram nego da ga Pahomije siluje“, „Više za obdaništa, manje za crkve“, „Protiv Pahomija i po ljudskim i po božjim zakonima“, samo su neki od provokativnih transparenata koji su deljeni.U Vranju „Incest trauma centar“
U okviru kampanje protiv seksualnog nasilja „ Ja koju/ kojeg niko ne poznaje“ beogradskog „Incest trauma centra“, Vranje je juče posetila grupa za podršku seksualno zlostavljanoj deci, žrtvama incesta i rata. U centru grada održana je ulična akcija u kojoj su aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz Srbije skrenule pažnju na problem seksualnog nasilja nad decom i ženama. Veliki broj građana potpisao je peticiju za uvođenje teme nasilja u nastavni plan i udžbenike, koju je podržalo 110 nevladinih organizacija.


Podsećanje na „slučaj pahomije“
1999-2002. - Prvi slučaj seksualnog zlostavljanja dogodio se, prema navodima optužnice, na leto 1999. godine, zatim dva u januaru 2000. i 2001. godine, dok se poslednje zlostavljanje dogodilo u maju 2002. godine.

29. januar 2003. - Počelo je suđenje vladici Pahomiju u Opštinskom sudu u Vranju saslušanjem petorice dečaka koji su podneli krivičnu prijavu protiv vladike. Pahomije zbog bolesti nije došao na suđenje.

14. jul 2003. - Vladika Pahomije ponovo zbog bolesti nije došao na suđenje.

2. april 2004. - Nastavljeno je suđenje vladici Pahomiju. Saslušana dvojica dečaka. Pahomije je izneo odbranu.

April 2005. - Odlukom Vrhovnog suda, predmet, zbog sporosti, premešten iz vranjskog u niški sud. Dva od četiri krivična dela u međuvremenu su zastarela.

30. oktobra 2007. - Vrhovni sud utvrdio presudom da je bilo propusta na suđenju vladiki Pahomiju.

PRESUDA VRHOVNOG SUDA
1. Prvostepeno suđenje nije sprovedeno u razumnom roku, usled čega je došlo do zastarelosti gonjenja za dva od četiri krivična dela bludnih radnji za koje se Pahomije teretio.
2. Prekršen je zakon u korist vladike Pahomija pošto niži sud nije prihvatio iskaze nekih svedoka jer su, navodno, bili suprotstavljeni, što nije tačno.
3. Prvostepeni sud tokom postupka nije udaljavao iz sudnice maloletne dečake kada su završili svedočenje i kada njihovo prisustvo u sudnici više nije bilo potrebno.

Hristian
Guest


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum