Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

perisic  poreklo  radonji  prezimena  

Affiliates
free forum


"E dabogda ti Crnogorci nazvali dobro jutro!"

Go down

"E dabogda ti Crnogorci nazvali dobro jutro!" Empty "E dabogda ti Crnogorci nazvali dobro jutro!"

Post  Admin on Thu Apr 02, 2009 4:12 am

Crnogorci su ratovali za svoje vitalne interese – odbranu nezavisnosti i slobode, ali i za plijen u stoci, oružju, odjeći, novcu i životnijem namirnicama. U narodnoj tradiciji četovanje je prihvaćeno kao junačko zanimanje s moralnijem predznakom. A taj predznak bilo je uvjerenje da je plijen koji se vrši nad inovjernicima, jednako Turcima i Latinima (islamski i katolički živalj) zanimanje kao moralno čist posao. Zato u četu koju predvodi harambaša nijesu išli samo siromasi, možda oni i ponajmanje, već i spremnici od prvijeh kuća i bratstava. Moglo bi se reći da je u vladičanskoj Crnoj Gori četa bila osnovna ekonomski produktivna jedinica. Kako je naglasio Gligor Stanojević, četovanja Crnogoraca su stara koliko i njihova istorija, ali sve do početka XVIII vijeka ta pojava nije imala znatniju ulogu u političkom i društvenom životu zemlje. Dolaskom vladike Danila na mitropolitsku stolicu Crne Gore, odnosno otpočinjanjem crnogorske frontalne neposlušnosti Osmanskoj imperiji, četovanje doživljava zamah i moralnu katarzu. Dojučerašnja pljačka poprima atribuciju časnog, rodoljubivog i hristoljubivog ponašanja. Crnogorske čete iz Katunske Nahije kreću se prema Hercegovini, a iz drugijeh nahija ide se do obala Skadarskoga jezera i prema turskijem posjedima u Zeti.
Četovanje kao privredna pojava bilo je rasprostranjeno po čitavoj jadranskoj obali do Prokletija, ali samo je u Crnoj Gori imalo dominantni društveni ugled, imalo je oblik nadgradnje i društvenoga prestiža. Istaknute četobaše, odnosno harambaše, postali su narodni glavari i vođe, opsluživala ih je narodna pjesma i pratila legenda. Vladika Vasilije Petrović u svojoj Istoriji o Černoj Gori (1754), objavljenoj u Rusiji, opravdava crnogorsko četovanje ovom izjavom: „Crnogorci su hrabar narod, ali pritiješnjen životnom nuždom u neplodna brda đe stanuju oni rado izlažu život da bi pribavili sredstva za život“.
Crnogorske pljenidbene čete su prava napast za tri susjedne države – Mletačku Republiku (njezine posjede u Boki), Dubrovačku Republiku i Tursku Carevinu.
Te čete su napadale trgovačke karavane, svatove, tamanili uzrele plodove na njivama i voćnjacima, a osobito stada na pasištima i katuništima. Dogonili su iz Hercegovine dželepe govedi i progonili ih na primorske pazare. Dešavalo se da crnogorske čete odvode u ropstvo mletačke i dubrovačke podanike, naročito žene i đecu i prodaju ih Turcima ili na drugijem tržnicama roblja. Crnogorska četa je rijetko pitala za vjeru domaćina čije imanje plijeni, njoj je glavnija bila država, turska i latinska, kojoj taj domaćin pripada. Zato je u Boki Kotorskoj jednako strepio od crnogorskijeh četa katolički i pravoslavni živalj. U Boki je zadugo bila u upotrebi kletva: „E dabogda ti Crnogorci nazvali dobro jutro!“
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 24
Points : 35
Reputation : 0
Join date : 2008-03-22

View user profile http://montenegro.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum