Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

radonji  prezimena  perisic  poreklo  

Affiliates
free forum


Sta je sta i ko je ko ? Probajmo zajedno da ispravimo brljotine nazovi "istoricara" uz respekt rijetkim nepristrasnim istoricarima

Go down

Sta je sta i ko je ko ? Probajmo zajedno da ispravimo brljotine nazovi "istoricara" uz respekt rijetkim nepristrasnim istoricarima

Post  Admin on Wed Apr 01, 2009 10:00 am

1.Guvernadur-(mletacki cinovnik postavljen da posrijeduje izmedju Crnogoraca i mletackih podanika),Antonije Bolica, Vukotici, Ozrinici, Kovacevic....
2.gubernadur-(crnogorska titula, vrhovna svijetovna vlast, ) Stanislav Vukolajev Radonjic,Vukolaj Stanov Radonjic,Jovan Stanov Radonjic,Vukolaj Jovanov Radonjic.
3.gubernator(- u bivsoj Rusiji visoki dostojanstvenik kome je povereno da samostalno upravlja u vise gubernija, vojni general koji za vreme rata komanduje svim vojnim snagama jedne oblasti ili pokrajine(Nemacka),
4.guverner - glavni komandant komandant vojnog okruga ili provincije, grada... u Severnoj Americi najvisi drzavni sluzbenik, upravnik banke...(na primjer Svarceneger ),....a,???
Sve slicno zvuci, ali nema veze jedno s drugim. A " istoricari" sve to poistovjecuju, po tudjim instrukcijama kako bi se sve ispomijesalo i postalo naivno Gubernadurstvo. Kao sto se pogrijesno za Vladiku kaze da je vladar.
Vladika- je narodno ime za crkvenog velikodostojnika (nikako ne znaci svijetovni i vojni vladar).
---Kako je doslo do mijesanja guvernadura i gubernadura---
Mlecani su vrbovali jednog Vukotica, a on jadan pomislio da sad to mora za navijek svi njegovi potomci da cine.Kad nijesu imali muskog potomka, a oni postavili privremeno sestrica Kovacevica Cucu. Mlecicima bilo svejedno ko ce , samo neka rabotaju za njih.

Kasnije je u "istorijske spise" usao povrsno procitan zapis kako je protjeran guvernadur Bolica sa Cetinja, pa onda se tekst vrlo zgodno skracivao "tokom dalje istorije" , tako sto je izostavljeno ime Bolica, I tako dodjosmo do prvog mijesanja sa protjeranim guvernadurom (Bolicom) i protjeranim gubernadurom Vukolajem Radonjicem, te izjednacavanjem guvernadura i gubernadura.
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 24
Points : 35
Reputation : 0
Join date : 2008-03-22

View user profile http://montenegro.forumotion.net

Back to top Go down

KAKO SE PRAVI LAZNA ISTORIJA kojoj treba vjerovati?

Post  Admin on Fri Apr 03, 2009 1:36 am

Zanovic:
„Njega blagonaklono prihvata moćni princ (njegov rad je bio posvećen Josifu Drugom), čovjek koji cijeni zasluge i koji je pravedan onoliko koliko je to moguće čovjeku poslije božanstva i koji sudi o ljudima i njihovim djelima po sopstvenom shvatanju, a ne na osnovu spoljašnjosti i po glasinama o njima”. Njemu (Josifu Drugom) htio je da potčini i Crnu Goru. Čudno je da je to isto zastupao i tzv. gubernator (guvernadur - prev.) Crne Gore Vuko Radonjić. On je putovao u Beč i u tom smislu je zaključio ugovor 1778. godine, koji, međutim, nijesu priznali ni crnogorski mitropolit ni narod, te je ostao bez ikakvih posljedica. Možda je za to znao i Zanović, pa je htio da se sa time poveže na bilo koji način?

Nije li ovo netacno? Kako je jadan Gubernadur Vuko postao gubernadur I prodavao Crnu Goru Josifu Drugom 1778.godine? Vuko u to vrijeme ima desetak godina. EVO JOS JEDNE "ISTORIJSKE'' BRLJOTINE '' istoricara''
KAKO BI SE RADONJICI LAKO OSUDILI , A PRAVI KRIVCI OPRAVDALI!
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 24
Points : 35
Reputation : 0
Join date : 2008-03-22

View user profile http://montenegro.forumotion.net

Back to top Go down

Slike iz istorije Crne Gore, a na kojima nije ono sto stoji u opisu

Post  sokolica on Mon Apr 06, 2009 3:07 am

Lazni istoricari podmecu i laznu istoriju, a u toj raboti nijesu gadljivi ni na podmetanje slika koje po njima uvijek predstavljaju nesto drugo i UVIJEK NEKOG DRUGOG.

Evo slike na kojoj pise da predstavlja unutrasnjost doma jednog crnogorskog senatora.
U stvari , Viala de Somier pri dolasku u posjetu gubernaduru Vukolaju Radonjicu na Njeguse, opisuje kako gubernadurova kuca izgleda. On kaze da jedino kuca gubernadura ima visoke tavanice i prostrane prostorije, kao i namjestaj lijepe izrade donesen iz Venecije i Trsta.

Sada pogledajte ovu ilustraciju 1810. godine i recite sto vidite na njoj. Nije li na slici visoka tavanica prostrane prostorije i namjestaj. Ostale kuce ne izgledaju tako. Ko i cija kuca su ovdje nacrtani. Takodje mozete pogledati i na desoj strani zida nacrtane i ikone sa pojedinim svecima gdje mozemo pretpostaviti i koja se slava slavila u tom domu.
sokolica
sokolica

Posts : 45
Points : 44
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Kako vjerovati istoricaru kada on ni ne zna istoriju?

Post  sveznalica on Mon Apr 13, 2009 4:52 am

Na str.105
istaknuti istoricar razvija nevidjeno razjasnjenje neke svoje teorije o porijeklu i pretcima gubernadura Radonjica:

"Srpski tekst diplome ne navodi vrijeme kada je Raic zbog turskog nasilja napustio gatacki kraj, dok se u italijanskom tekstu kaze, da je to bilo >>oko 1479.godine<< (circ l'anno 1479).Raic je presao k zetskom i crnogorskom gospodaru Crnojevicu. U italijanskom tekstu navode se crnogorski glavari ovim redom: >>Serdari, Capitani e Conti<< Italijanski tekst navodi potomke Raiceve:"i izrodi Raic 3 sina:Radonju,Radoja i Vucetu. Imenovani Radonja bio je podignut u cin kapetana i bio je covjek vrlo hrabar;po njemu se imenovana plemicka familija prozvala Radonjic. Ovaj Radonja izrodi 4 sina, nazvani knezovi: knez Nikola, knez Djordje, knez Milutin i knez Andrija.Imenovani knez Nikola bio je kapetan i izrodio je 2 sina po imenu knez i kapetan Jovan i knez Djordje.
U TO VRIJEME SVRSILA JE I NESTALA VLADALACKA PORODICA CRNOJEVIC.(Ovo je recenica kojom daljem u tekstu autor daje "kljucno" razjasnjenje zasto genealogija ovih Raodnjica ne moze biti tacna, odn. razjasnicemo NAMJERNO POGRESNO TUMACENJE koje inace nije nista neuobicajeno kada se treba uniziti porijeklo familije Radonjic, a uzdici porijeklo drugih.
Dalje ide tekst: Zatim plemstvo i cio crnogorski garod izabrase imenovanog kneza Jovana za prvog staresinu Crne Gore i on izrodi 3 sina: kneza Nikolu, kneza Aleksu i kneza Petra. Aleksa je posao u Napuljsko Kraljevstvo, gdje se i danas njegovi potomci zovu knezevi od Crne Gore (conti Montenegro), a njegovome starijem bratu zvanom knez Nikola rodise se 3 sina:knez Stanislav, knez Djuro i knez Rafailo. Receni knez Stanislav bio je uzdignut na stepen prvog serdara i imao je 4 sina:Vknez Vukosav, knez Vukolaj, knez Jovo i knez Marko. Knez Vukosav bio je serdar, a poslije njegove smrti naslijedio je serdarstvo njegov mladji brat knez Vukolaj i ovome se rodi jedan sin po imenu knez Stanislav. Ovaj je poslije smrti svoga oca bio postavljen prvim serdarem i radi svoje izvanredno obdarene pameti i narocite vrednosti i hrabrosti pokazane prilikom unistenja turske vojske 1756. godine bio je jednoglasno proglasen i izabran od cijeloga naroda za gubernadura i komandanta Crne Gore(u originalnom tekstu stoji:"Sej varhovni serdar Stanislav za jego ostroj razum i odkritoju hrabrost i znamenitoje muzestvo pokazanoje im pri razbitiju turske vojske na Bijelih poljanah 1756.go godu sveopstim naroda vaasklicanijem izbran i pozdravlen preuzvisenim gubernadurstvom.....).
Poslije njegove smirti postavljen je za gubernadura sin mu Vukolaj, a iza smrti ovoga na to zvanje bio je izabran njegov brat, sada vladajuci Jovan (ora il Regniante Giovanni).
Na slijedecoj strani 106. Autor objasnjava:"....knez Raic presao iz Hercegovine na teritoriju Ivana Crnojevica oko 1479. godine, pa su mu se poslije prelaska rodila tri sina, pa cetiri unuka, pa dva praunuka. Tek u to vrijeme - pise u italijanskm tekstu - svrsila je i nestala vladalacka porodica Crnojevic, koja je stvarno prestala da vlada 1499. godine, dakle svega dvadeset godina poslije Raiceva preseljenja.

Dakle, autor se pravi pametnim i tvrdi da znamo da je vladalacka porodica Crnojevic prestala da vlada 1499. godine (kada je pala Zeta)! A opet MI znamo da je Skender-beg (Stanisa) iako islamizovani sin Ivana Crnojevica upravlja Crnom Gorom od 1514. do 1528. godine, au pecat sandzakata kojim upravlja stavlja detalj iz heraldickoga obiljezja dinastije Crnojevica kojoj krvno pripada.
Na kraju autor kaze : "Izlozene cinjenice su me uvjerile, da pomenuta diplova Jovana Radonjica od 20. avugsta 1770. godine nije autenticna.Ja sam i ranije sumnjao u ovu dipolomu...a sada sam se jos bolje uvjerio. Ovo se moze zakljuciti i po to tome, sto dr Vladan Djordjevic tvrdi da je on objavljeni srpski tekst prepisao sa originala, koji se cuva u Beckom arhivu"...
Ako pogledamo 1479. i 1528. dakle imalo je vrijemena da se Raicu izrodi potomstvo za tih pedesetak godina, sto je se i zbilo.Ali istoricar nam je zastao na 1499.sa Crnojevicima u Zeti.

KAKO VJEROVATI ISTORICARU KADA ON NI NE ZNA ISTORIJU?(ILI JE I OVO NARUCENA ISTORIJA)?
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Ponovo na slici nije ono sto istoricari kazu da jeste

Post  Admin on Mon Apr 13, 2009 8:15 am

O samom Petrovom izgledu Viala je zapisao da je:”velicanstvenog stasa i lijepa lica, BRADA MU JE VRLO DUGA, a izraz lica pun dostojanstva koje ulijeva postovanje”.

O mitropolitovom odijelu je zapisao: “Vladicino odijelo je gotovo isto, kao i ostalih grcko istocnih svestenika. Ono se sastoji od crne mantije, zakopcane zlatnim kopcama po citavoj duzini. Opasan je kadifenim pojasom svijetlo plave i crne boje, a ukrasenim dijamantima ili izvezenim zlatom. Mantija, koja ima vrlo duge i siroke rukave, prekrivena je dugom, tankom haljinom sa kratnik rukavima do lakata. Ova haljina je od ljubicastog ili crnog satena, vec prema doticnoj ceremnoji, Na glavi nosi kapu od crnog velura, u formi vojnicke sapke bez stita, a ukrasena je na celu krstom od dijamanta.Na gornjem dijelu kape prikopcana je panakamilavka bijele boje, ukrasena velikim zlatnim kitama. Na vratu nosi vladicanski krst, ukrasen dijamantima i na zlatnom lancu, koji se spusta do pojasa.Osim toga nosi vladika na prsima orden Svete Ane, prvoga stepena, ukrasen dijamantima.Stap od abonosa i vrlo skupocjeni prsten obiljezja su njegovog vladicanskog cina.Na lijevoj ruci nosi takodje jedan prsten znak clanstva petrogradskog Sinoda

A sada evo slike koju gosp.Andrijasevic postavlja kao sliku vladike u oficirskom odijelu.
Da li u opisu Viale De Somiera vi vidite ovakvu sliku?


Naravno, na slici je gubernadur Jovan Radonjic
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 24
Points : 35
Reputation : 0
Join date : 2008-03-22

View user profile http://montenegro.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sta je sta i ko je ko ? Probajmo zajedno da ispravimo brljotine nazovi "istoricara" uz respekt rijetkim nepristrasnim istoricarima

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum