Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


Najnovije iz auto svijeta

Go down

Najnovije iz auto svijeta

Post  sveznalica on Sat Jul 05, 2008 3:33 am

Kompanija „Fisker“ želi da parira japanskim proizvođačima na polju hibridnog pogona. Amerikanci su predstavili prototip modela „karma“, koji će se na tržištu naći sledeće godine.

Jedna od karakteristika te limuzine je mogućnost da isključivo uz pomoć električne energije iz ugrađenih baterija pređe oko 80 kilometara. „Fisker“, naime, forsira koncepciju prema kojoj motor s unutrašnjim sagorevanjem ne služi direktno za kretanje već je deo sistema za dopunu baterija. Predviđena je i ugradnja solarnih ćelija na krovu, kao i plag-in sistem za punjenje akumulatora na kućnoj mreži.

Najmanja „alfa“ skromna je samo po dimenzijama - tvrde njeni tvorci. Koliko su u to uvereni pokazuje i odluka da se „mito“ specijalizovanim novinarima predstavi u Monci.

 Deo probnih vožnji obavljen je na legendarnoj F1 pisti, a ponuđene su varijante s turbo motorima - benzincem od 1,4 litra (155 KS) i dizelom od 1,6 l (120 KS). Na nekim tržištima biće dostupna i varijanta „junior“, opremljena klasičnim benzincem od 1,4 l maksimalne snage 78 konja. Prava poslastica, međutim, tek sledi. „Alfa Romeo“ želi da ulazak u B segment tržišta (veći gradski automobili) obeleži najsnažnijim motorom koji se ugrađuje u ovu klasu vozila. Varijanta GTA imaće, kako se najavljuje, čak 230 konja i na tržištu se očekuje početkom sledeće godine. „Mito junior“ u Italiji procenjen je na 15.350 evra, dok za najopremljeniji dizel treba izdvojiti čak 21.350 (benzinski turbo jeftiniji je 1.000 evra).

FORD
Aktuelna generacija „fordova“ niže srednje klase (modeli „fokus“ i „C-maks“) posebno se istakla na polju upravljivosti i stabilnosti. Zato niko nije ni sumnjao da će nova „kuga“, koja je nastala na istoj fabričkoj platformi, iskoristiti tu prednost u segmentu takozvanih krosovera (proterenski dizajniranih vozila s pogonom na dva ili sva četiri točka). „Fordovi“ inženjeri se, međutim, nisu zaustavili na tome već su uz prilagođavanja koja su bila neophodna zbog povećanog rastojanja od tla i primene (opcionog) pogona na sva četiri točka ponudili i veoma bogat paket elektronskih uređaja koji vožnju ovog automobila pretvaraja u prijatnu zarazu.

 
„Kuga“ magnetski privlači već samom pojavom. Takozvani kinetički dizajn našao je u ovom tržišnom segmentu veoma plodno tlo. U odnosu na dosadašnje radove novost su usisnici za vazduh postavljeni ispod prednjih svetala, a u masivnu pojavu odlično se uklopila i dvodelna maska hladnjaka s naglašeno velikim donjim trapezom. Moćnu pojavu prati i niz praktičnih rešenja, među kojima se posebno izdvajaju dvodelna peta vrata i izuzetno fleksibilan unutrašnji prostor.


LUKSUZNO I UPOTREBLJIVO
Dvostruki pristup prtljažniku znatno olakšava unošenje stvari u vozilo na tesnim parking prostorima. Za spuštanje vrećica i torbi iz supermarketa dovoljno je podići samo gornji deo koji se u odnosu na slična rešenja razli-kuje po tome što zahvata ne samo staklenu površinu već i deo metalne konstrukcije. Za kabasti prtljag, pored kompletno otvorenih petih vrata dobro dođe i inteligentno sklapanje sedišta koja spuštanjem formiraju ravnu površinu čime se znatno olakšava pakovanje, ali i transport osetljivih predmeta. U već viđena, ali svakako veoma praktična rešenja, spadaju i kasete u podu kao i poveći multifunkcionalni naslon za laktove između prednjih sedišta.
Prednji panel nosi prepoznatljiv pečat Nika Vidakovića, glavnog dizajnera enterijera u evropskoj filijali „Forda“. Stručnjak hrvatskog porekla napravio je pravu malu revoluciju u unutrašnjosti „Fordovih“ automobila, koja sada deluje privlačnije nego ikad. Na masivnoj centralnoj konzoli boje aluminijuma, ugrađen je veliki TFT ekran koji u „kugi“ ne služi samo za navigaciju i grafički prikaz kod poešavanja audio sistema ili klimatizacije već i za nadzor situacije iza vozila. Novi „ford“ je, naime, opremljen sistemom sa širokougaonom kamerom u zadnjem delu čime je obezbeđeno izuzetno precizno manevrisanje i parkiranje „u milimetar“.
TRAŽI JAČI MOTOR
Sjajan sistem oslanjanja i mnogobrojna elektronska pomagala gotovo da su napravili problem samoj fabrici. Kontrola vozila je odlična u svim situacijama pa se za sada jedini motor u ponudi čini nedovoljno moćan da iz ovog automobila izvuče sav ponuđeni potencijal. Dvolitarski turbo dizel, inače, obezbeđuje sasvim solidna ubrzanja i krajnu brzinu ali njegovih 136 konja daleko su od granice koju ovako spakovan automobil može da podnese. Svestan je toga i „Ford“, pa se već za kraj godine najavljuje ugradnja petocilindričnog (benzinskog) turbo motora iz „fokusa ST“ (2,5 l, 225 KS)!
Menjač je ručni, šestostepeni a kupci mogu da biraju između varijanti s pogonom samo na prednje ili sva četiri točka (AWD). U drugom slučaju obrtni moment se aktivno deli s početnih 90:10 odsto u korist prednjih točkova do 50:50 odsto. Da su sportske vozne karakteristike i ugođaj vozača bili jedna od glavnih ideja vodilja pokazuje i sistem za podešavanje odziva upravljača. Preko ponuđenog menija vozač može da izabere jednu od tri opcije, koje najviše odgovaraju trenutnim uslovima u saobraćaju i(li) njegovom temperamentu.


ATRAKTIVNI AUDI A3
 by sveznalica on Mon Jun 30, 2008 2:55 pm
„Audi A3“ je jedna od najčešćih meta tjunera i proizvođača dodatne opreme. Brojnim opcijama nedavno su dodata i vrata koja se prilikom otvaranja podižu uvis. Nemačka firma „RDX rejsdizajn“ nudi i nekoliko različitih kompleta spojlera, kao i setove za unapređenje karakteristika sistema oslanjanja.
Da vozači „audija A3“ ne bi ostali uskraćeni za najnovija dnevna LED svetla, koja su debitovala na kupeu A5 a kasnije primenjena i na modelu A4, nemački tjuneri pripremili su takve „oči“ i za starije verzije „trojki“.
HONDA S POGONOM NA GORIVNE CELIJE
 by sveznalica on Wed Jun 25, 2008 11:32 amPre nedelju dana u Točigi (severno od Tokija) počela je proizvodnja prve serijske „honde“ s pogonom na gorivne ćelije. Tehnologija nove generacije dostupna je u limuzini s oznakom „FCX kleriti“, a jedan od prvih pet kupaca je poznata glumica Džejmi Li Kertis. Pogonski sistem koristi vodonik za proizvodnju električne energije, koja se skladišti u litijum-jonskim baterijama. S jednim rezervoarom vodonika može da se pređe 620 kilometara, uz nultu emisiju ugljendioksida i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Japanska fabrika očekuje plasman od oko 200 vozila godišnje, kao i da nakon tri godine krene u povećanje proizvodnih kapaciteta


BMW promenljive forme
 by sveznalica on Tue Jun 24, 2008 3:25 pm


Kupci luksuznih vozila sve su zahtevniji, pa tako u „BMW-u“ smatraju da će veoma brzo doći vreme automobila promenljive forme. Dizajneri te fabrike ponudili su koncept GINA (Geometry and Functions In “N” Adaptions), s karoserijom koja menja oblik prema želji vlasnika. I ne samo to. Da bi sve izgledalo “kao živo”, prilikom otvaranja vrata ili poklopca prtljažnika dolazi do gužvanja “kože” (napravljene od materijala s fleksibilnom strukturom) - čime se nedvosmisleno sugeriše da BMW u vašem životu ima ulogu kućnog ljubimca


Last edited by sveznalica on Wed Jul 09, 2008 6:11 am; edited 1 time in total
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Najnovije iz auto svijeta

Post  sveznalica on Mon Jul 07, 2008 8:07 am

Prvi automobil na vodu


Japanska firma „Genepax“ konstruisala je prvi motor automobila koji pokreće isključivo voda i koji ne emituje ugljen-dioksid. Litar vode dovoljan je da auto pređe oko 80 km, a vozilo bi moglo da dostigne brzinu od 80 km na sat.Sve što ovom automobilu treba za putovanje je H2O iz česme, reke ili jezera. Predstavnici „Genepaxa“ nisu hteli da otkriju pojedinosti o načinu na koji funkcioniše motor, ali su objasnili da radi zahvaljujući procesu u kom se stvara vodonik u sistemu poznatom kao Water Energy System (WEA). Taj se sistem temelji na hemijskoj reakciji vode i metala na elektrodama i sličan je onima u baterijama s metalnim hidridima. Metali koji reaguju s vodom su litijum, natrijum, magnezijum, kalijum i kalcijum.
Novi sistem ima membranske elektrode (MEA) na kojima se voda razlaže na vodonik i kiseonik, a stvorena električna energija koristi se za pokretanje električnog motora. Stručnjaci ističu da će vodonik moći da se stvara duže nego što je to do sada bio slučaj. Čak MEA ne zahteva ni posebne katalizatore niti specijalno velike količine plemenitih metala poput platine.
Izvršni direktor „Genepaxa“ Kijoši Hirasava rekao je da je ključno svojstvo ovog automobila to što mu ne treba nikakav dodatni pogon.
- Moći ćete ga voziti sve dok uz sebe imate bocu vode kako biste je povremeno dolili. Preporučujemo naš sistem jer vam s njim ne treba dodatna infrastruktura za punjenje baterija, kao što je slučaj sa većinom automobila ovog tipa - rekao je Hirasava.
Predstavljajući motor, „Genepaxovi“ tvorci su ga ugradili u prtljažni prostor malog automobila „Reva“ firme „Takeoka Mini Car Products“ i provozali ga. Njegova je trenutna snaga 300 W, a kompanija planira da napravi verziju od 1 KW.
Sadašnji troškovi proizvodnje jednog voyila su oko 18.500 dolara, međutim, „Genepax“ očekuje da će kada počne serijska proizvodnja atomobila koga pokreće isključivo voda, njegova cena spustiti na četvrtinu čime će postati dostupan svima.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum