Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  perisic  radonji  poreklo  

Affiliates
free forum


U Izraelu pronađeno blago vitezova krstaša

Go down

U Izraelu pronađeno blago vitezova krstaša  Empty U Izraelu pronađeno blago vitezova krstaša

Post  sveznalica on Thu Jul 12, 2012 3:11 am

U Izraelu pronađeno blago vitezova krstaša vredno pola miliona dolara


Izraelski arheolozi pronašli su više od stotinu zlatnih novčića – dinara iz perioda Krstaških ratova, a koji danas vrede oko pola miliona dolara, prenosi sajt “Discovery”.

Za otkriće su zaslužni arheološki timovi sa Univerziteta u Tel Avivu i vladine organizacije za brigu o prirodi i nacionalnim parkovima.

Oni su pronašli ćup sa zlatom kod tvrđave u nacionalnom parku Apoloniji, nekadašnjem starorimskom naselju, koji su zauzeli hrišćanski ratnici tokom Krstaških ratova.

- Sve u svemu, pronašli smo 108 dinara i četvrtina dinara, što znači da je ovo jedna od najvećih gomila novčića ikada otkrivena u srednjevekovnoj arheološkoj lokaciji u Izraelu – izjavio je profesor Oren Tal, načelnik odeljenja za arheologiju na Univerzitetu u Tel Avivu.

Blago su u Apoloniji zakopali Hospitalci, odnosno vitezovi Malteškog reda, poznati i kao Suvereni Red Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i od Malte.


Malteški vitezovi su tokom ratova zauzeli tvrđavu u Apoloniji, koja je tada bila jedna od najvažnijih njihovih uporišta.

Arheolozi smatraju da je blago zakopano neposredno pre nego što je to utvrđenje palo u ruke muslimanske vojske.

- Radi se o malom, delimično polomljenom ćupu. Njihova ideja je bila da zakopaju nešto polomljeno i napunjeno peskom, kako bi sakrili novčiće unutra. U slučaju da ćup neko nađe, ne bi gledao unutra i ne bi našao zlato. Kada smo počeli da prosipamo pesak, novčići su izleteli – rekao je profesor Tal.

Novčići, koje je našao Mati Johananof, student arheologije, vode poreklo iz desetog i jedanaestog veka, odnosno perioda vladavine dinastije Fatimida, koja je vladala Severnom Afrikom i delovima Bliskog istoka.


Taj novac je bio u opticaju i tokom 12. i 13. veka.

- Neki od novčića su nastali 250 – 300 godina pre nego što su ih koristili Hospitalci – rekao je Tal.

Na novčićima se nalaze imena i natpisi legenda o lokalnim vladarima, kao i blagoslovi, a na pojedinima ima i datuma i oznakama koje ukazuju na grad u kome su iskovani, kao što su Aleksandrija ili Tripoli.

- Fatimidski novčići su komplikovani za proučavanje jer sadrže puno informacija. Legende ispisane na njima su veoma dugačke, pa su slova teška za dešifrovanje – objasnio je profesor Tal.


Prema njegovim rečima, vrednost pojedinačnog fatimidskog novčića iznosi oko 3.000 do 5.000 dolara, tako da ova nađena količina može da vredi više od 500.000 dolara.

Kada se završi dešifrovanje teksta na novčićima, oni će biti prebačeni u neki od muzeja u Jerusalim ili Tel Avivu.

Ko su Malteški vitezovi?

Ovaj red ratnika krstaša nazivan je i Hospitalcima, zbog toga što su najpre 1080. godine osnovali bolnicu u Svetoj zemlji i bili zaduženi za brigu o bolesnima i siromašnima.
Bolnicu su podigli uz crkvu Svetog Jovana, zbog čega ih još zovu i Jovanovcima.
Nakon osvajanja Jerusalima 1099. u Prvom krstaškom ratu oni su postali viteški red koji je zvanično priznat 15. februara 1113. godine.
Nakon što su hrišćani izgubili u ratovima, ovi vitezovi su se preselili na Kipar, a nakon što su ga Turci osvojili otišli su na Rodos.
Naziv Malteški dobili su po preseljenju na Maltu.
Glavni grad Malte La Valeta je dobio ime po majstoru ovog viteškog reda Žanu de la Valeti.
Kada je Napoleon osvojio Maltu, nastanili su se u Rimu.
Tokom srednjeg veka bili su prepoznatljivi po crnoj odori sa belim krstom na grudima, a njihov grb je bio gvozdeni krst.
Kada su se preselili na Maltu, promenili su i grb koji i danas čini srebrni ili beli malteški krst na crvenoj pozadini.http://www.blic.rs/Vesti/Svet/332822/U-Izraelu-pronadjeno-blago-vitezova-krstasa-vredno-pola-miliona-dolara
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum