Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  radonji  perisic  poreklo  

Affiliates
free forum


Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku

Go down

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku

Post  sveznalica on Sun Nov 13, 2011 2:58 am

Svaki peti Nemac "latentni antisemita"Reč "Jevrej" se ponegde u Nemačkoj upotrebljava kao psovka
Posebna komisija nemačke vlade ustanovila je u jednom istraživanju da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima. Svaki peti Nemac je latentni antisemita, tvrdi ta komisija.

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. "Tebe bi trebalo u Aušvic", takođe je jedna od često korišćenih uvreda. Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu - uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Arapi (ipak) nisu krivi?


Kukasti krst i uvredljive poruke na fasadi jevrejskog obdaništa u Berlinu

Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih, rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u svojim zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dela u vezi sa antisemitizmom. U takva dela se ubrajaju izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta. I ovo poslednje navedeno je u Nemačkoj kao krivično delo. Eksperti uzgred napominju kako je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima kako su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku "postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi", ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam", kažu naučnici.

Udžbenici "kaskaju" za vremenom

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vreme nacizma i isticanje da Nemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu.

Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posledica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom. To na neki način objašnjava i zašto antisemitizam u Nemačkoj ne opada kontinuirano kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Vlada je posebno zabrinuta zbog poplave antisemitskih sadržaja na internetu.

Nema ozbiljne strategije


Oštećeno jevrejsko gorblje

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o "nezasitim Jevrejima koji žele da se obogate" ili o "jevrejskoj zaveri". Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da "Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija". Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo kako "Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma".

Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija za tu borbu. Što se tiče antisemitizma, Nemačka se nalazi u sredini lestvice evropskih država. To se, ipak, dešava zbog toga što zemlje poput Poljske, Mađarske ili Portugala imaju ekstremno primetnu pojavu antisemitizma.

Autori: B. Gresler / A. Slanjankić

Odg. urednica: I. Ivanović
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

DESNIČARSKA INTERNACIONALA Na Maršu nezavisnosti vijorile su se i zastave Srbije, Crne Gore, Rusije, Slovačke i Hrvatske

Post  sveznalica on Sun Nov 13, 2011 3:12 am

Članovi SNP„1389“ na skupu katoličkih neonacista u Poljskoj

B. Anđelić/V. Cvijić
Odlazak na Marš radikalne nacionalističke poljske omladine, koji se završio velikim neredima, pripadnici Srpskog narodnog pokreta (SNP) „1389“ najavili su još početkom novembra, ali njihov odlazak policija nije registrovala. I dok u MUP-u tvrde da nije bilo organizovanog putovanja u prestonicu Poljske, u SNP “1389” sami kažu da su upravo tako, organizovano, otputovali u Varšavu.


Ultradesničarski neredi u katoličkoj Poljskoj
U SNP “1389” kažu za “Blic” da je u Varšavu organizovano otputovalo 10 članova i da nisu imali nikakve probleme na granici.

- Oni su učestvovali u Maršu sve dok ga policija nije prekinula zbog sukoba levičara i desničara. Naši članovi nisu uhapšeni i još su u Poljskoj, pošto je juče uz podršku Nacionalnog radikalnog bloka organizovan zajednički protest za Kosovo - kažu u SNP “1389”, uz podsećanje da su članovi ove poljske organizacije učestvovali s njima na "Cerskom maršu" u Srbiji i bili na barikadama u Rudarima.


U uličnim neredima u Varšavi u koje se pretvorio Marš nezavisnosti radikalne nacionalističke Poljske, skoro polovina od 210 uhapšenih su stranci, među kojima, prema navodima iz policije, nema nacionalista iz Srbije.

Iako je SNP “1389” najavljen kao pojačanje poljskim istomišljenicima, a koje je posebno na početku Marša pozdravio organizator, lider ultrakatoličke Svepoljske omladine Robert Vinjicki, poljska i srpska policija tvrde da nisu registrovali odlazak organizovanih grupa u Varšavu na mitng ultranacionalista.

- Proverama, koje su rađene na zahtev policije iz Poljske, nismo otkrili da se i jedna organizovana grupa iz Srbije spremila da ode u Varšavu. Od poljske policije nismo dobili ni povratnu informaciju da je bilo ko iz Srbije bio tamo. Moguće je da su pojedinci otišli - kaže za “Blic” izvor iz srpskog MUP-a.

Na Maršu nezavisnosti vijorile su se i zastave Srbije, Crne Gore, Rusije, Slovačke i Hrvatske.

Nakon što je nekoliko puta rasterivala nacionaliste vodenim topovima, suzavcem i pendrecima, policija je uspela da spreči tuče oko 7.000 učesnika desničarskog marša i oko 2.000 učesnika kontramitinga levičarske omladine.

U neredima i sukobima povređeno je 40 policajaca i uhapšeno 210 najagresivnijih učesnika koji su na policiju bacali kamenice, flaše i petarde.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum