Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

perisic  radonji  poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


Bebe u zatvoru

Go down

Bebe u zatvoru

Post  sveznalica on Fri Sep 16, 2011 1:48 am

Bebe u zatvoru: Prvi koraci iza rešetaka

Jelena SUBIN |
U KPZ u Požarevcu dve bebe „čekaju“ da im majke odsluže kaznu i da zajedno izađu na slobodu. Do prvog rođendana, bebe robijaju zajedno sa majkamaTEK što su došli na svet, a već prve dane života provode iza rešetaka. I to ne samo onih od kreveca, već iza „zidina“ Kazneno-popravnog zavoda za žene, u Požarevcu.

Ni krivi ni dužni, dečak i devojčica, stari nešto više od nedelju dana, najmlađi su „zatvorenici“, sve dok njihove majke ne odsluže kazne. A do kraja godine dobiće i društvo, jer se očekuju još dve bebe.

Sitne građe, krupnih očiju i kose u „paž“, dočekala nas je jedna od osuđenica ispred zgrade ambulante, gde se nalaze trudnice i porodilje KPZ za žene u Požarevcu.


- Kako može da bude u zatvoru - započinje svoju priču S. U. (21) iz okoline Leskovca, dok joj je ruka na već pozamašnom stomaku. Ipak, to joj ne smeta da ne skida osmeh sa lica. - Ovo mi je peto dete, ali ću kući izaći pred porođaj. Tada mi ističe i tromesečna kazna. Dosadno mi je. Malo šetam, ali po ceo dan ništa ne radimo. Nedostaju mi i deca. Najstarije ima šest godina, a najmlađe dve. Sada suprug vodi računa o njima i jedva čeka da izađem odavde.

Plač bebe u jedinom ženskom zatvoru u Srbiji nije neuobičajena pojava. Ruku na srce, nije ni toliko česta, ali zaposleni su se navikli da gledaju kako mališani rastu, uče prve korake i reči, u zatvoru.

- Ima tu i suza kada majke ili staratelji odvode decu - kaže Vladica Božilović, zamenik upravnika KPZ za žene u Požarevcu. - Jednostavo, vežemo se za njih. Dete ostaje kod nas dok ne napuni godinu dana, a onda ih vode u porodicu, kod hranitelja, na usvajanje ili u dom. To sve zavisi od staratelja i centra za socijalni rad. Žene kod nas uglavnom već dođu u drugom stanju. Događa se i da zatrudne tokom izdržavanja kazne. To se odnosi na one koje imaju pravo na posete supruga ili izlazak u grad. Trenutno imamo dve porodilje i šest trudnica.

Hladnoća zatvorskih soba ovde je u potpunosti razbijena. Dečja soba sa četiri kreveca. Komoda za presvlačenje beba. Na njoj najkvalitetnije kreme, puderi, pelene i sve što je neophodno za dete. Tu su i igračke. I majke. I negovateljice. Od beba se niko ne odvaja. Dve doktorke neprestano vode računa da sve bude u redu.

- Više puta sam bila ovde, pa je bio red i da se porodim u zatvoru - kroz osmeh priča J. Đ. (40). - Na izdržavanje kazne sam došla 2. septembra, a ćerku sam rodila nedelju dana kasnije. Dobila sam 10 meseci, pa ću na slobodu zajedno sa detetom. Nećemo se odvajati. U zatvoru nije nikome dobro, ali sam jedva čekala da me iz bolnice u Požarevcu vrate nazad. To je za mene bilo strašno iskustvo, jer je ophođenje prema meni bilo ponižavajuće.

Kako nam je ispričala J. Đ., koja je u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, lekari Opšte bolnice u Požarevcu nisu bili mnogo zainteresovani za nju, pa ju je porodila babica.

USLOVI
BEBE imaju posebnu sobu, dok su majke u prostoriji do njih. Kroz staklo mogu da vide šta se dešava sa detetom, a u planu je i pravljenje „bejbi frendli“ programa.
- Uz svaku majku je i negovateljica - objašnjava Božilović.
- To su žene koje su na izdržavanju kazni, ali su majke i imaju iskustva sa decom. Bebe imaju zdravstvenu zaštitu i čitav servis je oko njih. Neke od njih takve uslove nemaju ni kod kuće.
- Imam hepatitis C i soba gde sam se porodila ne liči ni na najgoru ostavu u zatvoru - ogorčena je J. Đ. - Porodila me je babica, jedina koja je pristala i hvala joj na tome, a doktora nigde nije bilo. Ovo mi je druga devojčica. A sama sam tražila da me što pre vrate u zatvor.

Bebama društvo stiže krajem januara. Tada će se poroditi i L. M. (37) iz Zemuna. U zatvoru je zbog razbojništva, a slobodu će ugledati u maju. Sa bebom u naručju napustiće zatvor.

- Svi se brinu o nama i imamo sve potrebne uslove kao da smo kod kuće - objašnjava L. M. - Sigurnost je to što ovde dobijamo. Oslobođene smo svih obaveza i poslova, pa po ceo dan čitamo, gledamo TV, odmaramo se ili šetamo. I suprug se raduje prinovi. Jeste da je nismo planirali, ali je lepo.

Iz zatvora sa prinovom u rukama izaći će i V. C. (35). Ona je oslikala jedan od panoa koji se nalazi u hodniku zgrade. Prvi put će postati majka. I to u kazamatu. Ovde je zbog razbojništva koje je počinila pre sedam godina, ali je presuda tek skoro postala pravosnažna.

- Nemamo nikakve obaveze, pa mi je dosadno - kaže V. C. - Samo obavezne preglede kod lekara. Mnogo nas je na malom prostoru, ali za to nije niko kriv. Ipak, ne osećam se kao da sam u zatvoru. Ne mešaju nas ni sa ostalim zatvorenicama. Trebalo bi možda i hrana da nam bude bolja. Budući tata je oduševljen bebom, ali ne i okolnostima.


DOKUMENTI
PREMA rečima Božilovića, ista je procedura kao i sa slobodnim ženama. Kada se beba rodi, nigde ne piše da je rođena u zatvoru, već u bolnici u Požarevcu. Tako da ne postoji nijedan pisani dokument da je dete boravilo u zatvoru.

I dok leto polako umire iza rešetaka ženskog zatvora, ušuškani i mirni, sada već dobri drugari, spavaju mirno jedan blizu drugog. Taman kad budu shvatili gde im je detinjstvo započelo, sa prvim koracima ugledaće pravu slobodu.KUTIJA PUNA USPOMENA

KARTONSKA kutija puna fotografija dece. Ima i crno-belih. A u požuteloj knjizi interna dokumentacija ustanove. Tu je upisana prva beba, koja je rođena 3. januara 1955. godine.

- Ima perioda da nema nijedne bebe - priča Božilović. - I ovde se odslikava stanje u društvu, pa nekad imamo prinove, a nekad ne.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum