Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  radonji  poreklo  perisic  

Affiliates
free forum


Crnogorci će ubuduće glagol „jesti“ menjati kao: ijem, iješ, ije, ijemo, ijete, iju...

Go down

Crnogorci će ubuduće glagol „jesti“ menjati kao: ijem, iješ, ije, ijemo, ijete, iju...

Post  sveznalica on Sat Aug 27, 2011 12:42 am

Živi u grad!
Ovako će u udžbenicima za gramatiku izgledati primer za novi crnogorski jezik. Tvorci Priručnika za crnogorski jezik, osim što su azbuci dodali dva nova slova, umesto padeža lokativa koristiće akuzativ, a i jotovanje će imati mnogo veću primenu, pa će tako biti mnogo više reči sa „đ“ i „ć“.

Po novom pravopisu, Deda Mraz će biti Đed Mraz, đetelina umesto detelina, detinjstvo postaje đetinjstvo, a cepanica - ćepanica. Interesantno je da će se i aktuelna Zavala (rt kod Budve na kom su crnogorski i ruski tajkuni započeli bespravnu gradnju hotelskog kompleksa) promeniti naziv u źavala.

Autorka priručnika, profesorka književnosti Bosiljka Kankaraš, napisala je u predgovoru da je grobnica za crnogorski jezik iskopana u Beču daleke 1850. godine, kad je postignut čuveni književni dogovor.

- Novosadskim dogovorom iz 1954. Njegošev jezik je proćeran iz javnog života i proglašen za dijalekat - napisala je autorka.

S druge strane, lingvista Rajka Glušica za Kurir kaže da je upotreba pojedinih „novih“ crnogorskih izraza banalizovana, i da s razlogom izaziva podsmeh.
- Apsolutno sam protiv uvođenja novih pojmova u gramatiku i novih reči. Jedno je sigurno, biće više viceva. Odgovorno tvrdim da pojedini novi pojmovi nisu ni u duhu prošlih vremena - naglašava Glušica.

Ćeram đecu po ulicu

Profesorka Bosiljka Kankaraš navodi i primere za nova pravila. Umesto „uplašiti“ pravilno je „metnuti u strah“. Umesto lokativa, savetuje da se koristi akuzativ, čime se dobija „živi u grad“, „živi u krš„, „ćeram đecu po ulicu“. Slično je i s dativom, koji dobija nastavak „e“, pa zvuči „daj ti mene tu knjigu“, „tebe ću vrnuti dug“. Crnogorci će ubuduće glagol „jesti“ menjati kao: ijem, iješ, ije, ijemo, ijete, iju...

Učite s Fejsom

Protivnici novog crnogorskog jezika osnovali su grupu na popularnoj društvenoj mreži Fejsbuk, na kojoj otkrivaju tajne novog jezika. Do sada imaju 422 člana.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

"ludi u glavu"...

Post  AleksaP on Sat Aug 27, 2011 12:51 am

Doticna strucna jezicara zaboravlja da je Njegos, jedan od najvecih Srba, pisao na srpskom jeziku. Tako je sam Njegos tvrdio, ali sad se pojavise neki "ludi u glavu"...


Aleksa Perisin

AleksaP
Guest


Back to top Go down

Nece ismejavaju vise sam nas Nislije za padezi.

Post  Dora on Sat Aug 27, 2011 12:56 am

A be, toj je mnogo ubavo. Nece ismejavaju vise sam nas Nislije za padezi. Ima se se ceramo koji bolje znaje gramatiku. Em ce se razumemo s Crnogorci ko sa bracu.

Dora
Guest


Back to top Go down

Re: Crnogorci će ubuduće glagol „jesti“ menjati kao: ijem, iješ, ije, ijemo, ijete, iju...

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum