Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2018
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  radonji  prezimena  

Affiliates
free forum


Izgore mi moja Crna Gora (ka da joj nije drago što su se "neki" potomci vratili i gaze po njoj)

Go down

Izgore mi moja Crna Gora (ka da joj nije drago što su se "neki" potomci vratili i gaze po njoj)

Post  junackopleme on Wed Aug 24, 2011 2:50 pm

Gori na sve strane~Zasad su najrizičniji požari na Štitovu i Goliji, koji su zahvatili borovu šumu. Vatra u rejonu Štitova prijeti tamošnjim katunima i kolibama i spušta se prema selima Morakovo i Bjeloševina, kaže Dimitrije Tomašević, načelnik nikšićke službe zaštite i sSituacija u cetinjskoj opštini je opasna i već imamo jednog lakše povrijeđenog vatrogasca, rekao je Peđa Moštrokol, komandir Vatrogasne jedinice Cetinje

Požari širom Crne Gore ni tokom jučerašnjeg dana nijesu jenjavali, a najviše posla imali su vatrogasci iz Herceg Novog, Bara, Nikšića, Kotora, Ulcinja i Cetinja. Najteža situacija je na području cetinjske opštine, gdje je, prema izvještajima nadležnih, povrijeđen jedan vatrogasac. Samo u hercegnovskoj opštini vatrogasci su tokom popodneva istovremeno gasili na četiri lokacije, gdje su požari stavljeni pod kontrolu, a zatim u roku od dva sata i ugašeni. Do zaključenja ovog broja našeg lista vatrogasci nijesu uspjeli da ugase požare kod Taraboša, na granici sa Albanijom, kao i u mjestu Dragalj, gdje se već nekoliko dana bore sa vatrenom stihijom.
U Savinskoj dubravi, park-šumi, poslije podne istovremeno je gorelo na četiri mjesta i to na sjevernoj strani ispod Crkve Svetog Save, kod manastira Savina, ispod kuće Roganovića i na stazi od gumna ka Meljinama. Požar je brzo ugašen i spriječeno da se vatra proširi i zahvati stogodišnja stabla hrasta i drugog visokog drveća. Hidranti u krugu Vatrogasne stanice u Meljinama, koja se nalazi u neposrednoj blizini požarišta, nijesu imali vodu. I hidranti u Savinskoj dubravi bili su neispravni i neupotrebljivi. Nakon intervencije kod nadležnih u JP Vodovod, voda je stigla do hidranata u krugu vatrogasne stanice.
Damjan Lončar, komandir hercegnovske Vatrogasne jedinice, kaže da je u požaru uništeno oko 500 kvadrata uglavnom niskog rastinja.
Na više mjesta u opštini Ulcinj juče i prekjuče su izbili požari, čije gašenje otežavaju nepristupačan teren, vjetar i visoke temperature. Prema informacijama Službe zaštite i spasavanja, najproblematičniji je požar u blizini granice sa Albanijom, u mjestima Taraboš i Stegvaš. Vatra se pojavila sa albanske strane još prekjuče, a tokom jučerašnjeg dana se proširila na crnogorsku teritoriju. Iako je teren u tom dijelu opštine prilično nepristupačan, vatrogasne ekipe pokušavaju da lokalizuju vatru. Takođe, požar je izbio i na lokalitetima Kodre Dakine i Kneta, gdje gore nisko rastinje i trska. U tom dijelu opštine nema opasnosti od širenja niti su ugroženi ljudi i imovina.
Na Njegušima
povrijeđen
vatrogasac
Požar širih razmjera zahvatio je šumu na Njegušima, u mjestu Krstac a, po riječima Peđe Moštrokola, komandira cetinjske Vatrogasne jedinice, kritično je i u selima Katunske nahije, gdje je u opasnosti nekoliko desetina kuća.
- Sve ekipe su na terenu, a u pomoć su nam pritekli i vatrogasci iz Podgorice, Budve i Kotora, koji su dovezli nekoliko cisterni, ali su morali da se vrate zbog problema u svojim opštinama - kazao nam je oko 15 časova Moštrokol u telefonskom razgovoru.
On kaže da je na terenu i kompletno osoblje Nacionalnog parka „Lovćen", a cisternu im je na raspolaganje stavio i „Niktrejd" Dude Čavora sa Njeguša.
Po njegovim riječima, problem im predstavljaju nepristupačan teren i vjetar koji razbuktava požar.
- Situacija je opasna i već imamo jednog lakše povrijeđenog vatrogasca - kazao je Moštrokol.
Vrmac ugašen,
Dragalj gori
Požar velikih razmjera koji je u ponedjeljak, 22. avgusta, izbio na brdu Vrmac od strane Kavča, stavljen je pod kontrolu, a kotorski vatrogasci su i dalje na terenu i do kraja dana ovaj požar biće skroz ugašen, potvrdio je "Danu" Maksim Mandić, komandir opštinske vatrogasne jedinice. On je kazao da je u toku saniranje terena, a ovaj posao je komplikovan zbog strmog terena i kamenjara koji prijeti da se obruši. Pri vrhu brda ostala je da dimi stara deponija, koja je takođe zahvaćena požarom.
- Najvažnije je da su spasene kuće u Kavču kojima je prijetila velika opasnost. Inače, riječ je o najvećem požaru ovoga ljeta u Boki, a u gašenju, pored vatrogasaca iz Kotora i Tivta, učestvovali su i dobrovoljci iz Krtola, Vojska Crne Gore sa dva kamiona, kao i četiri aviona sektora za vanredne situacije - apostrofira prvi čovjek kotorske vatrogasne jedinice.
Mandić naglašava da je od početka turističke sezone na području koje pokriva kotorska Služba zaštite i spasavanja registrovano najmanje dvadeset velikih požara.
- Najveći broj požara zabilježen je na teritoriji Grblja - precizirao je on, dodavši da su vatrogasci i ranijih godina ukazivali na mogućnost da je uzrok požara ljudski faktor, odnosno namjerno paljenje za koje su postojale brojne indicije.
Vatrena stihija koja je zahvatyla Dragalj juče nije ugašena, a Dobrovoljno vatrogasno društvo "Bogoljub Brezić" iz Perasta uspjelo je da odbrani kuće u naselju Radojičići.
- Vatra se kreće vrhom brda, a zbog nepristupačnog terena ne možemo prići ovom dijelu. Reagujemo kada se spusti na polje, a tokom prethodne noći smo, u više navrata, uspjeli da od vatre odbranimo kuće. Ekipe su stalno na terenu, a da veliku pomoć imamo od preduzeća „Sam komerc" i mještana - poručio je Krsto Žmukić, komandir peraških vatrogasaca.
Vatra nije zaobišla ni Danilovgrad
Za danilovgradske vatrogasce ni juče nije bilo predaha i sve ekipe Službe zaštite bile su na terenu i gasile požare u Vučicama i Donjim Rsojevicima. Kako je saopštio Goran Radulović, komandir Službe zaštite u Danilovgradu, najveći požar buknuo je juče u Vučici, gdje je i prethodnih dana gorela šuma i rastinje, ali je taj požar ugašen. Međutim, juče je opet u selu, ali na drugom mjestu, buknula vatra, a razvijanju požara doprinijele su i varnice sa električnog stuba koji je pao. Gori i u Donjim Rsojevićima, oko Slapa i Viša.
- Sve ekipe su na terenu i preduzimamo sve što je u našoj moći da ne budu ugrožene kuće i mještani. Teren je dosta nepristupačan, što dodatno otežava intervenciju – kaže Radulović.
Od početka ljetnje sezone na teritoriji opštine Nikšić nije bilo toliko požara koliko u poslednjih nekoliko dana, kazao je juče "Danu" Dimitrije Tomašević, načelnik nikšićke Službe zaštite i spasavanja. Izuzetno visoke temperature vazduha, ali vjerovatno i nepažnja, kaže on, razbuktali su požare u rejonu Štitova iznad Župe nikšićke kao i na Goliji, dok od juče, od 11 časova, gori i na području Vilusa i Vraćenovića.
- Zasada su najrizičniji požari na Štitovu i Goliji koji su zahvatili borovu šumu. Vatra u rejonu Štitova prijeti tamošnjim katunima i kolibama i spušta se prema selima Morakovo i Bjeloševina, ali zasada požar držimo pod kontrolom onoliko koliko možemo s obzirom na činjenicu da nam ni vjetar ne ide naruku - rekao je juče Tomašević.
Teška je situacija i na Goliji gdje od zapaljenog niskog rastinja gori šuma, borovi, smrče i jele. Tomašević kaže da im je u pomoć juče u poslijepodnevnim satima priskočila i avijacija.
- Naša jedinica koja je solidno opremljena od početka sezone je u pripravnosti, a poslednjih tri-četiri dana svi pripadnici Službe i raspoloživa tehnika su na terenu. Trenutno odlijevamo, ali nam je neophodna pomoć mještana koji su uvijek spremni da pomognu, pa očekujemo da tako bude i sada. Zbog nepristupačnog terena na Goliji je teško gasiti vatru, ali je požar zasada daleko od kuća - kazao je on.
Tomašević ističe da su novi požari izbili u selu Dolovi u Vilusima i u rejonu Vraćenovića, ali trenutno gori nisko rastinje, pa se vatrogasci nadaju da će ih do večeri lokalizovati. On je kazao da se sporadično aktiviraju manji požari i u prigradskim naseljima, ali tu gori nisko rastinje i nije daleko od njihove Službe, pa su u mogućnosti da brzo reaguju i ugase ih.
Požar stigao
iz Albanije
Barski vatrogasci juče su gasili požar u mjestu Ckla u MZ Ostros. Prema riječima načelnika Službe zaštite Velizara Čađenovića, vatrenu stihiju koja je izbila u Albaniji vjetar je prenio na crnogorsku teritoriju.
- Najveća koncentracija požara je u selu Ljubanovići, gdje mještani zajedno sa vatrogascima pokušavaju da ga ugase. Zahvaćena je velika površina, vatra je još daleko od prvih kuća, ali ne bi bilo dobro da počne da duva vjetar. Tražili smo i pomoć avijacije, ali nam je objašnjeno da su avioni na servisu, te da ćemo imati njihovu pomoć čim budu servisirani - kaže Čađenović.
Nakon tri dana borbe sa vatrenom stihijom, barski vatrogasci, potpomognuti kolegama iz Ulcinja, iz Vodovoda, Komunalnog i Vojske lokalizovali su i stavili pod kontrolu požar u dijelu naselja Črvanj, te iznad plaže Ratac. Puna tri dana dimilo je bukvalno nad glavama kupača, a na prostoru između magistrale i željezničke pruge izgorela su brojna borova stabla.
Prema riječima Čađenovića, ekipe stalno nadgledaju ovaj prostor i gdje god primijete tynjanje stabla vatrogasci reaguju.
- Pričinjena je velika materijalna šteta, ali je i sreća da niko nije stradao. Jak vjetar koji je dunuo u jutarnjim satima, a nakon što je požar lokalizovan, nosio je plamene jezičke, od kojih je jedan čak preletio više stotina metara i dospio u dvorište kuće Vlahovića na Črvnju, no, brzo smo reagovali. Uspjeli smo da pravovremeno spriječimo da se požara proširi i prema kućama iznad hotela "Ineks" i ka Peranovićima. Vatra je zahvatila veliku površinu od oko sigurno dva kilometra uz magistralu, stradali su borovi, a iznad magistrale i do 500 metara. U lokalizovanju požara mnogo nam je pomogla avijacija MUP-a, jer je nekoliko puta vodenim bombama uspjela da priguši žarišta u šumi koja je najviše dimila. No, bilo bi najbolje kada bi pala kiša - kaže on.
Apelujući na turiste i građane da budu oprezni Čađenović upozorava da pojava vjetra dodatno otežava situaciju.
Dok je gorelo u Baru, buknuo je požar i na brdu iznad Petrovca, ka naselju Medigovići. Nošeni jakim udarima vjetra, vatreni jezici su gutali sve pred sobom, a u jednom momentu požar je bio gotovo van kontrole. Nakon petočasovne borbe sa vatrenom stihijom, kompletno ljudstvo budvanske Službe zaštite i spasavanja uspjelo je da, oko šest sati ujutro, spriječi širenje vatre ka naseljenom dijelu Petrovca. Jak vjetar učinio je da se požar vrlo brzo proširi na nepristupačnom terenu, a pretpostvalja se da je uzrok varničenje na niskonaponskoj mreži. Petrovčani kažu da se dim pojavio gotovo i u kućama duž same obale. :priest: Sad
avatar
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum