Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  radonji  perisic  

Affiliates
free forum


Enok Pauel je još 1968. „predvideo” da će politika masovnog prihvatanja imigranata izazvati rat i „reke krvi”

Go down

Enok Pauel je još 1968. „predvideo” da će politika masovnog prihvatanja imigranata izazvati rat i „reke krvi” Empty Enok Pauel je još 1968. „predvideo” da će politika masovnog prihvatanja imigranata izazvati rat i „reke krvi”

Post  lazuoistini on Wed Aug 17, 2011 3:50 pm

Zašto su belci pocrneli

Po istoričaru Dejvidu Starkiju, Englezi teraju modni trend „crne destruktivne kulture”, dok drugi upozoravaju da su neredi samo prethodnica mnogo gorih globalnih događaja


Policija je u Mančesteru zakupila bilborde na kojima poziva građane da prepoznaju prestupnike i prijave ih (Foto Rojters)
Problem je što su se belci pretvorili u crnce!

Ovu teoriju o razlozima nedavnih nereda i pljački po Engleskoj izneo je etablirani britanski istoričar Dejvid Starki (62), pre neki dan na „Bi-bi-siju”. Vrlo cenjeni ekspert, autor serijala o britanskim kraljevima, jedan od najplaćenijih stručnih saradnika javnog servisa, u debati sa ostalim učesnicima u ovoj emisiji sasvim je jasno obrazložio svoj stav.

Ne radi se o nespretnoj formulaciji, reč je o rasističkoj teoriji koju mnogi u medijima, pa i među najvišim političarima direktno ili izokola podržavaju.

Po Starkiju, belci su prihvatili posebnu vrstu destruktivnog nasilja, karakterističnu za „crnu kulturu”. Ona je u velikoj modi.

„I crni i beli, i devojke i mladići, teraju isti modni trend. Govore identičnim gangsterskim jezikom, ponašaju se po obrascima crne kulture”, obrazlaže profesor.

Zašto su bledoliki, prozirni Englezi, na sebe navukli tako kontrastnu pigmentaciju? Starki se poziva na nekadašnjeg konzervativnog političara poznatog u Britaniji i po svom čuvenom govoru „Reke krvi”. Enok Pauel je još 1968. „predvideo” da će politika masovnog prihvatanja imigranata izazvati rat i „reke krvi”.

Po Starkiju, bilo je to vrlo umesno upozorenje, o koje su se kasnije političari oglušili.

Doduše, Starki navodi primer, mada usamljen, „dobrog i poštenog crnca”: britanski političar iz Laburističke partije, poslanik iz Totenhema, gde su prvi nemiri buknuli, Dejvid Lemi je crnac poreklom iz Gvajane.

On je, kako je istoričar objasnio, bio pozitivan primer, „zvučao je sasvim kao belac” – doduše ako isključiš sliku, a ne ton.

To je po Starkiju samo izuzetak koji potvrđuje pravilo. Sve ostalo što se dešavalo, divljanje bandi sa Jamajke, pljačke gangova sa Kariba i njihovih prijatelja Britanaca sa crnim pigmentom, „upućuje nas na to da mi Britanci živimo zapravo u stranoj zemlji”.

Profesor nije jedini koji nemire povezuje sa rasom i dolaskom velikog broja obojenih u zemlju bledolikih. Dejvid Grin je u „Telegrafu” prošle nedelje objasnio da se policija ustručavala od energičnije akcije zato što je naučena da bude obazriva prema crncima, štagod da oni urade.

Ako su britanski policajci zaista zazirali da ne udaraju na tamnopute, onda – nošeni novom klimom među konzervativnim liderima – ovakvu obazrivost više neće sebi dopustiti. Desnica u ovom trenutku dominira u nacionalnoj debati.

Zatvorska kazna za izgrednike mora biti oštra, i ukida se pravo na skraćenje kazne ili kućni pritvor. Svim izgrednicima, po nalogu britanskog premijera Dejvida Kamerona, treba da se ukine pravo na socijalno stanovanje. Sto hiljada osoba je potpisalo peticiju na Internetu da se osuđenim pljačkašima i njihovim porodicama ukinu sve socijalne beneficije. Neki revnosnici su već iz njihovih subvencionisanih domova isterali porodice čiji je član tek osumnjičen za pokušaj pljačke.

„Mladi crni ljudi su još jednom izazvali požar u Londonu”, potpiruje vatru Katrin Birbalsing u „Telegrafu”, koja uverava publiku svog konzervativnog lista da su, u stvari, svi izgrednici bili crni.

To naravno nije tačno. Jučerašnje novine donele su sliku dvojice belih mladića koji su preko Fejsbuk naloga pozivali građane predgrađa da krenu u napad. Dobili su svaki po četiri godine robije.

Manje se čuje glas razuma na koji pozivaju intelektualci i političari sa druge strane ideološkog spektra. Ukoliko upadnemo u zamku rasizma, oduzmemo mladima i ono malo što su do sada imali, i ako nastavimo da delimo društvo na belce i crnce, ili na one koji su „pocrneli” i one koji su „imali sreću da pobele , moglo bi nam se desiti da neredi čije smo žrtve svi mi, budu samo tamna prethodnica nečeg mnogo goreg što tek dolazi, upozorava mladi sociolog Oven Džons, autor knjige „Demonizacija radničke klase u Britaniji”.

Shvata se, takođe, da ovo što se dogodilo u Britaniji nije izolovana pojava, već globalni fenomen. Analitičarka Naomi Klajn iz Kanade, očekuje nove organizovane proteste ili spontana pustošenja i pljačke širom sveta:

„Kad oduzmeš siromašnima ono malo što imaju da bi zaštitio interese onih koji imaju više nego što iko zaslužuje, javlja se otpor.”

Sve to nema nikakve veze sa bojom kože, a istina je da su mnogi belci pocrneli jer su stavljeni u iste izolovane situacije bez posla i nade.

----------------------------------------------------------------

Oštre kazne za britanske prestupnike

London – Dvojica mladih Britanaca osuđeni su na četiri godine zatvora jer su prošle sedmice putem društvenih mreža na Internetu podsticali nemire u Londonu i drugim gradovima.

Džordan Blekšo (21) napravio je 9. avgusta stranicu na „Fejsbuku” pod nazivom „Uništiti grad Norvič”, u severozapadnoj Engleskoj. Peri Kinan-Satklif (22) pozvao je na pobunu u svojoj četvrti grada Vorington, takođe na severozapadu Engleske, otvorivši stranu na „Fejsbuku” pod nazivom „Organizovanje pobune”.

Dvojica mladića, obojica belci, „koristili su Fejsbuk da organizuju i koordiniraju ozbiljne nemire u trenutku kada se takvi incidenti dešavaju u drugim delovima zemlje”, rekao je tužilac pred sudom u Česteru, na severozapadu Engleske. Obojica su prihvatila krivicu za namerno podsticanje na vršenje prestupa, navodi Bi-Bi-Si.

U Londonu je optuženo već hiljadu osoba dok je širom zemlje uhapšeno 3.000 ljudi. Ali mediji javljaju kako su neki osumnjičeni kažnjeni i pre nego što se dokazala njihova krivica. Njima su na zasedanjima mesnih odbora oduzete socijalne beneficije na koje po zakonu imaju pravo. Stanovništvo Velike Britanije se istovremeno poziva da prijavi policiji sve sumnjive elemente koji su bili umešani u nerede. Preporučuju se najstrože kazne i veruje se da će se time sprečiti repriza nereda u budućnosti.

Istovremeno, policija je raspisala konkurs za novog šefa u Londonu. Novi čelnik londonskih „plavaca” moraće uz ostala tradicionalna zaduženja da nadgleda mnogo stručniju obuku za borbu protiv uličnih nereda kojoj će biti podvrgnuti svi pripadnici Skotland jarda.

Zorana Šuvaković

lazuoistini

Posts : 11
Points : 33
Reputation : 0
Join date : 2010-03-04

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum