Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


Potomak Ivana Groznog trazi Kremlj (pomama potomaka za imovinom predaka)

Go down

Potomak Ivana Groznog trazi Kremlj (pomama potomaka za imovinom predaka)

Post  sveznalica on Sat Aug 21, 2010 2:17 amRuskoj državi je dat sudski rok od mjesec dana da dokaže vlasništvo nad Kremljom, nakon što je potomak Ivana Groznog podnio tužbu u kojoj potražuje vlasništvo nad tim moskovskim zaštitnim znakom.

Fond knjažeski, organizacija koja predstavlja potomke Rjurika, princa iz devetog vijeka čija je dinastija Rjurikovič vladala do 1598. godine, tvrdi da su njihovi preci sagradili i živjeli u 28 hektara velikom kremljinskom kompleksu i traži vraćanje njihovog vlasništva.

„Želim da podsjetim ruske vlasti da Kremlj pripada dinastiji Rjurikovič“ – rekao je Veliki princ Valeri Kubarev (47), moskovski biznismen koji tvrdi da njegova familija vodi porijeklo od vikinga.

Princ želi neograničenu i neometanu upotrebu najmanje jedne od četiri kremljinske palate ili nekoliko od 19 kula, za svoju fondaciju na čijem je čelu. Ova tvrđava je često tokom burne ruske istorije mijenjala upravitelje a među bivšim vlasnicima su bili boljševici, nekoliko carskih dinastija, a danas je to moderna ruska država.

Problem za vlasti u Moskvi predstavlja to što zvanično vlasništvo nad Kremljom nikada nije registrovano. Princ želi da njegov fond dobije pravo na upravljanje kompleksom sa mogućnošću da iza slavnih zidina održava kulturne, političke i religijske događaje. Takođe, imaju planove da Kremlj postane novi dom za ruskog patrijarha.

„Imovina nije kupljena od nas, nije zakonito uzeta od nas i federalne vlasti nemaju nikakva prava na našu zemlju. Dinastija Rjurikovič zahtijeva povratak svoje imovine, isplaćenu zakupninu za nelegalno posjedovanje naše zemlje i finansijsku kompenzaciju“ – rekao je on.

Kremlj, nekada središte sovjetske moći, je sada zvanična rezidencija predsjednika Dmitrija Medvedeva i njegovog osoblja. Većina onoga, što je u prvi mah zamišljeno kao tvrđava na obali rijeke Moskve, datira sa kraja 15 vijeka, kada je Veliki princ Ivan III, iz dinastije Rjurikovič, renovirao kompleks. On je bio nasljednik Ivana Groznog, koji je naručio izgradnju Hrama Vasilija Blaženog na Crvenom trgu, odmah pored Kremlja, i bio poznat kao okrutan vladar i osvajač.

Advokati ruske vlade su odbacili tužbu kao „farsu“ osuđenu na neuspjeh. Međutim, Moskovski sud se složio da sasluša slučaj, na iznenađenje mnogih, naloživši vlastima da do 14. septembra pruže dokaze, uključujući i dokumenta o registraciji zemljišta u svom vlasništvu. Sud je obavezao tužene - vladu Rusije, ministarstvo kulture i Rosimuščestvo da ih podnesu do sljedećeg zasjedanja, zakazanog za 18. oktobar.

Aleksandar Zakatov, portparol potomaka druge ruske vladajuće dinastije, Romanovih, je izjavio da ta porodica ne planira da traži svoj udio u vlasništvu nad Kremljom.

==========================================================================
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum