Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

radonji  poreklo  prezimena  perisic  

Affiliates
free forum


Princeva djedovina od tudjih djedovina

Go down

Princeva djedovina od tudjih djedovina

Post  sveznalica on Mon Aug 02, 2010 10:51 am

Pise danas u nezavisnom dnevniku Vijesti sljedece:
tudjih djedovina
Prinčeva đedovina od mora do Durmitora
NI POSLIJE ODLUKE VLADE NE STIŠAVA SE POLEMIKA OKO RJEŠAVANJA STATUSA NASLJEDNJIKA DINASTIJE PETROVIĆ I NJIHOVE IMOVINE

Zahtjev princa Nikole Petrovića da se moralno rehabilituju dinastija, te da se riješi pitanje barem dijela oduzete imovine, kroz povraćaj i davanje nekolicine reprezentativnih objekata na korištenje potomcima posljednjeg crnogorskog suverena, nije riješen dugo čekanim Predlogom zakona o statusu crnogorske dinastije.
Iako su se u javnosti čule ocjene da je zahtjev praunuka crnogorskog kralja Nikole I realan, zakonski tekst kojim je trebalo da se riješi status crnogorske dinastije, predvidio je isplaćivanje mjesečne zarade za princa na nivou bruto plate predsjednika Crne Gore u iznosu od 3.000 eura i 450 metara kvadratnih prostora za stanovanje koji tek treba da se gradi, te obavezu potomaka znamenite dinastije da izbjegnu učestvovanje u javnom i političkom životu. Ovakvim rješenjem, sam princ je izrazio nezadovoljstvo, izjavivši za “Vijesti” da odluka Vlade sugeriše da Petrovića kao da nije ni bilo u Crnoj Gori. 
- Zahtjev princa Nikole Petrovića mora se smatrati skromnim i od današnje Crne Gore ostvarivim. Osim ako se i dalje ne priznaju odluke Podgoričke skupštine – tvrdi istoričar, prof. dr Šerbo Rastoder.

Država najveći vlasnik

Imovina Petrovića, pokretna i nepokretna, oduzeta Odlukom Podgoričke skupštine 16. novembra 1918. godine, danas je većinom u vlasništvu države Crne Gore, dok se najveći broj reprezentativnih zdanja koriste kao muzejske i izložbene jedinice. Članovima posljednje dinastičke porodice, Finansijskim zakonom iz 1927. godine, isplaćena je suma u gotovini, obrocima i renti u iznosu od tadašnjih 42 milona dinara, od kojih Petrovići nijesu mogli pristojno da dožive starost.
- Velika imovina oduzeta je Petrovićima od strane organa čije su političke motivacije bile da dinastiju liši svih imovinskih i političkih prava – kaže Rastoder.
On objašnjava da se zato pitanje imovine našlo pred organima tadašnje jugoslovenske države, te da su pravni eksperti ukazali da se, iako ne postoji pravni osnov, Petrovićima ne smije vratiti imovina, jer bi to, po njegovim riječima, značilo nepriznavanje odluka Podgoričke skupštine.
- Rješenje imovinskog statusa članovima dinastije je bilo uslovljeno prethodnim priznavanjem KSHS, Vladi je dato pravo da pojedinačno razgovara sa svakim članom dinastije, odnosno, pravnici su smislili da se apanažom iskupe za otetu imovinu. Neki od članova dinastije, dovedeni u finansijsku oskudicu i zavisnost, relativno brzo su pristali na ponuđena rješenja (princ Petar), dok su drugi presavili tabak, angažovali advokate i nastavili suđenje sa KSHS (princeza Ksenija) – navodi profesor Rastoder.
Popis nepokretnosti dinastije Petrović-Njegoš, koji je Direkcija za nekretnine predala crnogorskoj Vladi 2004. godine, pokazuje da je dinastička porodica raspolagala ogromnom imovinom, i to na teritoriji Cetinja, Nikšića, Podgorice, Rijeke Crnojevića, Virpazara, Danilovgrada, Bara, Ulcinja i Boke Kotorske, iako do danas nije napravljena procjena kolika je tržišna vrijednost konfiskovanih dobara. 
- Stari dvor kralja Nikole sa dvorištem na Cetinju, upisan je u list nepokretnosti na ime Muzej Cetinja, Plavi dvorac kao izložbena galerija (svojina SO Cetinje), Dvorac na Njegušima kao odmaralište Elektrodistribucije, dvorsko imanje na Njegušima površine 16.092 metra kvadratna svojina je SO Cetinje – piše u dokumentu koji je potpisao tadašnji direktor Direkcije Rajko Janković. 
Petrovićima je, kada je cetinjska opština u pitanju, oduzeta i rodna kuća vladike Rada, koja je upisana kao muzej, potom šuma površine 350.355 kvadratnih metara na Rijeci Crnojevića, zgrada i dvorište površine 1.106 kvadrata, sve vlasništvo lokalne uprave, te stambena jedinica i zemlja površine 8.632 kvadrata koja je upisana na SOUR Industrijaimport RO Ribarstvo. 
- Vlasništvo dinastije je bila i dvospratna manja zgrada u kojoj je stanovao bivši princ Petar, sa pripadajućom avlijom na Cetinju, dvorska kapela u neposrednoj blizini starog dvora na Cetinju, velika dvorska štala sa garažom za automobile i dotičnim placem, park starog dvora, park novog dvora, park princeze Ksenije, dvorska livada pod Grudom, dvorsko imanje Belveder, dvospratna zgrada u kojoj je ranije postojala Ženska radnička škola – napominje Rastoder.
Kralj Nikola raspolagao je, do progona, i zemljištem na Biogradskom jezeru, površine od osam kilometara, livadom od 23 hektara i ribolovom u Kolašinu, koji se danas koriste kao dio nacionalnog parka.
- Pomenute šume i livade se ne izdvajaju iz Nacionalnog parka i sastavni su dio ponude. Takođe, u Nacionalnom parku postoje bungalovi koji se izdavaju turistima, u periodu od 1. maja do 1. juna, kada traje ribolovna sezona. Izgrađeni su infrastrukturni objekti koji su na usluzi turistima, suvenirnica, Centar za posjetioce, mrestilište, u Biogradskoj gori postoji i restoran, oko jezera staza i klupe za odmor – objasnio je za “Vijesti” direktor Nacionalnog parka “Biogradska gora” Darko Brajušković.

U Kotoru zemlju na sebe upisali i mještani

Što se tiče oduzete imovine u Baru, riječ je o objektu koji je danas upisan kao Kulturni centar Bar, a radi se o dvorcu "Topolica" sa parkom, voćnjakom, oranicama, livadama i pašnjakom površine 117.82 hektara. 
Dvorac u Baru je između dva rata bilo javno zdanje, a nakon Drugog svjetskog rata, sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka, služilo je kao privemeni dom za više porodica. U zadnje vrijeme Dvorac kralja Nikole glavna je scena kulturnih zbivanja pod Rumijom, a pod njegovim svodom je i Zavičajni muzej JP Kulturni centar Bar. 
Desetak hiljada kvadrata u Ulcinju, na kojima se svojevremeno nalazio ljetnjikovac kralja Nikole, državna je svojina, i danas se na njemu nalaze betonirane terase, dok je dio zemljišta u Kotoru, površine od oko 7. 000 kvadrata vlasništvo porodice Bujković, dok je titular parcele približno iste veličine lokalna uprava. 
- Površina od oko 6.000 kvadrata danas je upisanih kao privatna svojina raznih vlasnika – piše u katastru. 
Zdanja u Danilovgradu i Podgorici danas predstavljaju javna dobra, pa tako danilovgradski Dvorac kralja Nikole sa avlijom danas radi kao Fond za kulturu i fizičku kulturu (muzej), a objekti u glavnom gradu poput Dvorca na Kruševcu sa parkom, namijenjenog princu Mirku, upisani su kao Stara i Nova bolnica, Centar savremene umjetnosti, Američki konzulat, Montenegro banka, Drvoimpex, zgrada “Pobjede” itd...
Rastoder upozorava da su do danas derogirane sve odluke Podgoričke skupštine, osim one o konfiskaciji imovine dinastije Petrović-Njegoš. 
- Pitanje imovine dinastije istovremeno je i pitanje odnosa prema odlukama Podgoričke skupštine. U tom smislu, današnja pravna pamet je u mnogim segmentima čak ispod one koja je odlučivala u Kraljevini Jugoslaviji – kaže Rastoder.
On opominje i da je izvjesno da Petrovići u vrijeme trajanja Kraljevine Jugoslavije posredstvom apanaža nijesu ni približno obeštećeni u visini otete imovine.Potomcima vratiti sve što im pripada

Iz Nove srpske demokratije saopšteno je juče da Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović još jednom dodatno ponižava princa Nikolu Petrovića, te da su odredbe zakona, po kome se princu daje samo jedan i to, kako su kazali, onaj manji i beznačajniji dio imovine njegovog pretka, “najbolji dokaz koliko današnji vlastodršci drže do prošlosti s kojom se navodno ponose”.
- Nepristojno je i nerazumno da pojedinci, koji su početkom devedesetih jedva sastavljali kraj s krajem, a danas zahvaljujući raznim manipulacijama raspolažu milionima eura i u svom vlasništvu imaju pola Crne Gore, ne dozvoljavaju da se bivšim vlasnicima povrati imovina koja im je oduzeta revolucionarnim zakonima 1945. a dinastiji Petrović odlukama Velike narodne skupštine iz 1918. godine - rekao je portparol NOVE Jovan Vučurović.
Iz NOVE su saopštili da smatraju da bivšim vlasnicima ili njihovim potomcima treba vratititi sve što im pripada ili im to treba novčano nadoknaditi. 
- Konkretno, što se tiče naše dvije dinastije, Petrović i Karađorđević, gotovo sva imovina koju su oni imali i stvarali i danas je na svom mjestu. Nikoli Petroviću, kao i prestolonasljedniku Aleksandru, odnosno dinastiji Karađorđević, treba vratiti sve što je bilo u vlasništvu njihovih predaka – kazao je Vučurović. 
Prema njegovim riječima, vrijeđa i ponižava formulacija da potomak porodice koja se stotinama godina bavila politikom, vodila oslobodilačke ratove i upravljala ovom zemljom gubi sva prava ako se bavi politikom. 
- Zašto se nekome ko bi trebalo da bude prvopozvan da se bavi politikom to zabranjuje, a svima ostalima se dozvoljava da učestvuju u političkom životu, da biraju i budu birani. Po toj čudnoj logici doći ćemo do apsurdne situacije u kojoj se izvjesni Šinavatra, kao crnogorski državljanin, može baviti politikom, a jedan Petrović ne može - rekao je Vučurović.


Komunalci gazduju u Nikšiću

Kralj Nikola imao je ogromno zemljište na teritoriji današnje nikšićke opštine, od čega ništa do danas nije prodato, niti se zna vrijednost. Opština prilikom prodaje zemljišta angažuje posebnu komisiju koja se bavi procjenom, uoči raspisivanja tendera, a procijenjena vrijednost kvadrata u prvoj zoni je, gdje je Dvorac kralja Nikole, 152 eura.
Opština Nikšić vlasnik je objekata i zemljišta, u koje spadaju novi Dvor kralja Nikole sa dotičnim prostorijama, avlijom i parkom, čiji je korisnik JU Centar za kulturu, odnosno Muzej, Galerija, Biblioteka i Arhiv, dok stari dvor koristi JU Centar za kulturu, upravna zgrada.
- Vodenica na rijeci Mrkošnici pod Trebjesom u Nikšiću, ubaštinjena na ime kralja Nikole, sada je ruinirana, ostala je samo omeđina, koju niko ne koristi. S druge strane, struganica na Vidrovanu u Gornjem Polju sa pripadajućom baštom, ubaštinjena na ime kralja Nikole, trebalo bi da, po predlogu državnih organa, postane zaštićeno područje kojim će gazdovati Javno komunalno preduzeće, koje u službi ima lugare – saopšteno je iz Nikšića.
Zabranom Trebjesa (parkom i šumom), ubaštinjenim na ime kralja Nikole, gazduje JKP, a proglašeno je i zaštićenom zonom lova na ptice i sitnu divljač, kao i oranicom, livadom i voćnjakom oko Trebjese, gdje se nalazi i Novo gradsko groblje.
- Dvorskim imanjem u Poviću (šume i oranice) niko ne koristi, a zabran, šuma Morakovo dužine 20, a širine 10 kilometara sa 10 hektara livade u Nikšićkoj župi, predstvalja zaštićenu zonu kojom gazduje JKP.
- Zabran, šuma Stoge u dužini sedam, a širini šest kilometara sa osam hektara livade niko ne koristi, dok je država, odnosno Ministarstvo zdravlja, odnosno Javna zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić”, vlasnik dvorca i imanja u Brezoviku – saopšteno je iz nikšićke Opštine.


Last edited by sveznalica on Tue Aug 03, 2010 8:01 am; edited 1 time in total
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Ako je princ Nikola vitez...

Post  junackopleme on Fri Aug 06, 2010 9:42 am


Ja bih ucinio sljedece:

1. Najprije da se sva djedovina princa Nikole vrati sadasnjim potomcima.

2. Potom u toj djedovini njegovoga djeda pronaci sto je sve djedovina nekog drugog, koju su Petrovici na isti nacin otimali od drugih i prepisivali na svoje ime.

Princ Nikola (ako je vitez ) bi sigurno vratio djelove djedovine pravim vlasnicima.

------------------------------------------------------------------------------------------

"Sve sto nam cine i misle, ako Bog da, dozivjece". Za njihovo dobro nadam se da nam misle dobro

junackopleme
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum