Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  radonji  prezimena  perisic  

Affiliates
free forum


Dug crnogorske istriografije prema guvernadurima Radonjicima

Go down

Dug crnogorske istriografije prema guvernadurima Radonjicima

Post  junackopleme on Mon Dec 21, 2009 6:44 am

Dug crnogorske istriografije prema guvernadurima Radonjicima osobito je velik. I to upravo u onom smislu o kome govori jedna izjava Milovana Djilasa od prije dvije decenije, u kojoj se eksplicitno kaze da “istorijska nauka duguje Radonjicima i guvernadurima pravdu i istinu”(Milovan Djilas: Njegos – pjesnik, vladar, vladika, Beograd-Ljubljana 1988, str.07.
Djilas je ovo svoje stanoviste obrazlozio time da su guvernaduri Radonjici, kao “najvise zemaljske poglavice”, krcili i prokrcili mnoge puteve slobode i napretka “ i za same Petrovice i za Crnu Goru”. No, i kad takvih uvjerenja i na njima utemeljenih zahtjeva ne bi bilo, obaveza crnogorske istriografije u tom pogledu bila bi ista). Ispunjenje tog i takvog duga prema guvernadurima Radonjicima nuzno je i neodgodivo zato sto je njihova uloga u crnogorskoj istoriji prosudjivana, preteznim dijelom, u kontekstu velicanja tudje – lazne i krivotvorenja vlastite – stvarne istorije, i sto se kao glavni kriterijmi za ocjenu njihovog doprinosa razvoju crnogorskog drustva i drzave nijesu koristitli fakticki ucinci i pregnuca, nego odnos prema nekim idejama i orijentacijama crnogorskih mitropolita, za koje nema dokaza da su ikada bile, ili mogle biti, teorijski odrzive i konkretno-istorijski djelatne.
junackopleme
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

LAKO JE BILO CRNOJEVICIMA, NIJESU ZIVJELI U VRIJEME PETROVICA SAMOZVANACA

Post  junackopleme on Mon Jul 19, 2010 4:47 pm

SAMO POREDJENJA RADI...

Guvernadur Jovan Radonjić je pokušao da se približi Veneciji. Zato se 1794. obratio jednom pretstavkom duždu sa zahtjevom da Crnu Goru i Brda primi pod svoju zaštitu . Radonjić je obaćao da se više neće vezivati za Austriju ili Rusiju, da će svim srcem i silama svojim služiti Republici i 'biti uvijek u svako doba u službi i poslušnosti'. Za sebe je tražio da dobije na poklon kuću u Kotoru, platu prema svom položaju i da se dva njegova sina prime u mletačku vojnu službu sa činom i platom koju imaju kapetani prekomorskih jedinica.

Ovaj dokument više nego i jedno drugo pismo razotkriva Radonjića kao čovjeka i političku ličnost (konstatuju istorioprepravljaci u „Istorija Crne Gore, str. 461-462).
Nastojeći da o guvernaduru sa ovakvim svojstvima ne troše mnogo riječi, ali i da svoju sliku o njemu ipak „ilustruju“ nekim „uvjerljivim“ konkretnim primjerom, pomenuti autori opisuju ponašanje guvernadurovo u trenutku kad mu postaje jasno da više nije austrijski „povjerenik“, budući da je Beč težište svoje pažnje prenio na crnogorskog mitropolita.).(Dakle, mitropolit postaje Austrijski povjerenik bom

=======================================================================
Stefan Crnojevic poznatiji kao Stefanica, 2. jula 1451. trazi, preko kotorskih izaslanika sporazum sa Venecijom:
„Prvo, receni Stefan trazi da bude imenovan generalim kapetanom u Zeti...
Drugo, receni Stefan trazi da mu se osigura imovina koju sada posjeduje, njegove solane i obicajne carine.
-Trece, receni Stefan trazi da mu se dodijeli u Kotoru pristojna kuca za njega, njegovu bracu i bastinike, u kojoj bi stanovao on i njegovi carinici...“
-....Deveto, receni Stefan trazi da bude potvrdjena provizija od po 600 perpera koju su uzivala njegova braca Djuras i Kojcin i dva vlastelina.
-Deseto, receni Stefan moli da se Republika zauzme da mu bude pusten iz zatocenistva sin Ivan, kojega vec nekoliko godina drzi herceg Scepan (Kosaca)...
-....Jedanaesto, receni Stefan trazi za sebe i svoje potomke proviziju od 600 zlatnih dukata godisnje iz kotorske komore, da moze pristojno zivjeti i posteno sluziti...

I ovaj dokument više nego i jedno drugo pismo razotkriva Crnojevica kao čovjeka i političku ličnost (trebalo bi da konstatuju isti oni istorioprepravljaci ).

--------------------------------------------------------------------------------------------

ALI LAKO JE BILO CRNOJEVICIMA, NIJESU ZIVJELI U VRIJEME PETROVICA SAMOZVANACA
junackopleme
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum