Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

perisic  prezimena  radonji  poreklo  

Affiliates
free forum


I djed ušao u rjecnik

Go down

I djed ušao u rjecnik

Post  sveznalica on Mon Jul 13, 2009 4:19 am

I đed ušao u rječnik

Perović i Škuletić predstavili Pravopis

CRNOGORSKI jezik, ustanovljen Ustavom Crne Gore kao službeni jezik, od petka je i formalno ozvaničen, jer je usvojen pravopis tog jezika sa Pravopisnim rječnikom.
Ministar prosvete Crne Gore Sreten Škuletić potpisao je rešenje kojim su ozvaničeni pravopis i pravopisni rečnik, a što je ponudila posebna ekspertska grupa, pošto se ranije u vezi sa time podelio Savet za standardizaciju tog jezika. Tu grupu činili su profesori Josip Silić, Ljudmila Vasiljeva i Milenko Perović.
Standardizovani crnogorski jezik ima dva nova slova, a to znači dva nova glasa, koji se pišu kao "s" i "z" latinicom, sa apostrofom iznad slova (sutra, sedi, izesti, izelica). Prva verzija pravopisa, kako je saopštio ministar, urađena je na latiničnom pismu, ali će se uraditi i na - ćirilici. Sledeće godine, kako je rečeno, svi udžbenici biće štampani po novom pravopisu.
Sada se, reči kao "sjekira" i "sjutra", na osnovu pravila "piši kao što zboriš, a čitaj kako je napisano", mogu izgovarati i onako kako se to uglavnom govori u narodu u Crnoj Gori. Usvojena je i varijanta, po kojoj će moći da se koristi "ćerati i "đed".
U usvojenom Pravopisu crnogorskog jezika nije prihvaćen zahtev da se taj jezik arhaizira, niti su normirani lokalizmi i provincijalizmi. Profesor Perović je, tokom konferencije za štampu, negativno reagovao na insistiranje da "pojasni novine" u pravopisu u odnosu na dosadašnji, nazivajući novinare "provokatorima".

OMAKLA SE EKAVICA
NA pitanje - da li je pravilno izgovorio "pravopis sa rečnikom" ili treba da stoji "rječnikom", profesor Perović je na konferenciji za štampu kazao da mu se "omaklo".
- Nemojte mi zameriti, normalno je da mi se posle 50 godina života u Srbiji omakne - ekavica.

PRIHVATIĆE
PREMA rečima Perovića, slavisti će prihvatiti crnogorski jezik, a među njima "i razumni srpski lingvisti koji nemaju ništa protiv crnogorskog jezika".
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum