Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

radonji  poreklo  perisic  prezimena  

Affiliates
free forum


Kadija te tuzi,kadija ti sudi (na crnogorski nacin)

Go down

Kadija te tuzi,kadija ti sudi (na crnogorski nacin)

Post  GROMOGLA on Thu May 08, 2008 10:28 am

Smrt poslije izgnanstva ,a posle jedne od najsurovijih presuda i mucenja
U jednoj od najsurovijih presuda u Crnoj Gori za vreme vladike Njegosa II, a i uopste; pored ostalog, stajalo je:”...vas Senat i gvardija crnogorska i brdska osudi(4/16. I 1832.god) da se Vuko i Marko Radonjic metnu u gvozdja i da sva kuca Joka Stanova Radonjica ima biti izgnata iz granica crnogorskijeh i brdskijeh, a imuce njihovo, koje se nalazi u Crnu Goru, da ima ostati ovdje”. Ako porodica Radonjic pokusa da se protivi izvrsenju presude “da sva zemlja ide na njih i da ih iskopa, a Vuko i Marko Radonjic da se musketaju”. U slucaju da ih neko iz zemlje podrzi “da takve ljude ceramo iz nase zemlje, isto kao i kucu Joka Stanova”.
Posle ovakve pretnje niko u zemlji nije digao glas protesta protiv surovosti koju je drzava ispoljila
prema jednoj porodici( i to ne bilo kojoj porodici vec zasluznoj porodici za mnoge pobjede protiv Turske vojske)i porodici seerdara,guvernadura i knezova.
Krajem januara 6/18. I 1832. na osnovu senatske odluke o protjerivanju porodice Radonjic iz C.Gore, donijela je rjesenje da se 20/I po novom kalendaru puste iz zatvora(poznata “guvernadurica” u Cetinjskom manastiru u kojoj su drzani u ledenoj vodi do usta potopljeni i svezani u dvozdja Vuko i Marko Radonjic) da b i ih sledeceg dana (21. I) jedan odred Gvardije predao austijski vlastima u Kotoru. Vuko Radonjic se odmah po dolasku u Kotor razbolio i ubrzo u kotorskoj bolnici umro od posledica mucenja (30. V 1832.)
(Ovde je vrlo nelogicno izneto to da su metnuti u gvozdja Vuko i Marko Radonjic 16. I a da su ih vec 21. I predali austijskim vlastima u Kotoru te da se guvernadur Vuko ubrzo razboleo i umro 30. V 1832.Ovdje datumi nisu tacni jer su procerani u Kotor nekoliko dana pre smrti Vukolaja kako se ne bi desilo da je umro u tamnici. Ovdje se zeli umanjiti i posledica i duzina mucenja kako bi se tako rigorozna i neuobicajeno surova presuda ucinila blazom i krivica onih koji su je donela umanjila.

GROMOGLA
Guest


Back to top Go down

A ZBOG OVOGA POBISE I PROCERASE RADONJICE (povika na Vuka, a Lisica meso jede)

Post  VIVACG on Fri Jul 04, 2008 7:06 am

1837. godine Vladika Radivoje (Petar II Petrovic Njegos) uvidevsi da moze da zadrzi svoja imanja oko manastira Stanjevici (koji je vise od stoo godine bio rezidencija crnogorskih vladika) i oko manastira Maine na austrijskoj teritoriji, USTUPA ugovorom sa bokokotorskim kapetanom Ivacicem Austriji IMANJE MAINE ZA 17000 FORINTI U SREBRU koje je "upotrebljava za opste narodne potrebe"(izmedju ostalog za kupovinu bilijarskog stola). Maja 1839.godine potvrdjuje i PRODAJU MANASTIRA I IMANJA STANJEVICI ZA 17000 forinti. To je bilo vazno za PRIDOBIJANJE Austije za zvanicno razgranicenje sa Crnom Gorom(koje je zavrseno 1841) cime je Crna Gora prvi put dobila granice prema jednoj susednoj drzavi i time bila priznata kao samostalna drzava.
"Istina DA OVO IMANJE VISE VRIDI, ali buduci da ga pravitelstvo austijansko zeli imati, tako
MU GA JA ZA RECENU CIJENU SAMO ZA TO DAJEM DA BI POKAZAO MOJE PRIJATELSTVO PREMA PRAVITELSTVU AUSTRIJANSKOMU"(iz Svjedocanstva o prodaji Maina 5.februara 1837.god.) :what now:

I tako ovim vidimo razlog zbog kojeg su procerani i pobijeni "kuca Joke Stanova Radonjica" i zbog cega je metnut u gvozdja Vuk Radonjic guvernadur.

VIVACG
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum