Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  poreklo  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


Trazim korene Djurkovica

Go down

Trazim korene Djurkovica

Post  ivam on Fri Jul 10, 2009 4:52 am

Zovem se Lazar Djurkovic.Moj otac se zvao Radivoje a njegov brat Radisav.Imao je i druge ali ne znam imena.
Njegov otac-a moj deda se zvao Radovan Djurkovic a njegova zena Marija.Moj deda mislim da je rodjen 1910 ili manje vise tu negde.
Cuo sam da u IX veku je bilo seoba crnogoraca u Srbiji.
Voleo bih da saznam korene Djurkovica u Crnoj Gori, tj. kako se zvao predak mog dede Radovana Djurkovica koji je krenuo za Srbiju(Medvedja-rodni kraj mog dede i oca(1921)) i iz kog grada potice u Crnoj Gori?
Hvala puno na svim odgovorima.

ivam

Posts : 1
Points : 3
Reputation : 0
Join date : 2009-07-10

View user profile

Back to top Go down

Za Djurkovica

Post  VazdaCG on Sat Jul 11, 2009 1:54 am

Knezevici -ogranak Djurkovića - Mojanovića, doseljenika ispod Mojana, porijeklom sa Kosova;
Ristovići, bratstvo iz Donjih Crnaca (Piperi), jedan je od 4 ogranka nekad velikog bratstva Plačkovića (ostali su Jovovići, Savovići i Novakovići). Kao dio Crnaca, juznog dijela Pipera, računaju se u najstarija piperska bratstva (predpostavlja se, mada je inače istorija plemenske CG i dalje neistrazena) da su Crnci naseljeni u onom prvom talasu, tj. da su ostala bratstva (koja naseljavaju Stijenu i Djurkoviće) dosla kasnije iz Lutova. (dopunio Boris Ristović, Zabjelo).
Lakićević, u Piperima ogranak Dragišića, drugi su ogranak Đurkovića;
Lakočević  (Đurković), ogranak Jovanovića u Piperima.
Piperi ogranak Radetića (Petrovića) doseljenika iz Lutova (Bratonožići), a drugi su ogranak Ljumovića iz grupe Đurkovića;
Raslović, ogranak Đurkovića u Piperima, doseljenici iz Lutova (Bratonožići)
Tomaši, u Srem (Klenak) došli sa Kosova, pa kod Visokog (centralna Bosna) i kao: Avlijaš, a odatle u Banjane (Nikšić) i naselje nazovu Klenak pa jedno vrijeme kao: Klenčanin (Tomaši) i Avlijaš. Jedni pređu u Podbožur, Sominu, Miljaniće (Nikšić). Razgranati kao: Mulina pa Antović (od njih u Srbiji), Baćović, Lučić, Gligović, Đurković (od njih u Srbiji), Orbović, Tomašević (od njih u Srbiji) i drugi;

Pleme KOSIJERI

Kosijeri su najmanje pleme u Riječke Nahije, na njenom krajnjem sjeverozapadu. Nastanjeni su u nekoliko dolova i uvala, koje su sa svih strana zatvorene planinskim bedemima i velikim brdima: sa sjevera i sa zapada onima što su na granici prema Lješanskoj i Katunskoj Nahiji, a s juga osobito Debeljakom i Ćukovcem i s istoka Vodnikom. U tom tako dobro ograđenom, zaštićenom i sklonjenom predjelu Kosijeri su se mogli razviti u jako plemensko jezgro, koje bi se odatle raširilo na mnogo veću oblast, i postati moćnim plemenom, da su prilike u njihovoj okolini bile za to povoljne. Ali su oko nji od starina bila mnogo jača plemena, koja su ih ne samo sa svih strana stješnjavala, nego su ih i u samoj njihovoj kolijevci progonila i jako im remetila cio život i razvitak.
Osobito su Kosijeri mnogo prepatili od svojih zapadnih susjeda, Bjelica. Sa njima su imali u 18.vijeku dugotrajne borbe i krvne zavade, pa su morali napustati i svoja sela i Bjelice su im bile preotele najveći dio njihove plemenske oblasti. Tek na zauzimanje mitropolita Petra I izmirili su se sa njima i kupovinom povratili svoje izgubljeno zemljište. - Ali kako su i dalje ostali sa svih strana stiješnjeni i nijesu imali izlaza ni na koju stranu, Kosijeri su i do danas zadržali iste granice, koje su imali od starine. A suvišak stanovništva, pošto se na malenoj plemenskoj oblasti nema đe nastanjivati, mora se raseljavati na sve strane.
U Kosijerima je glavni predstavik plemena jedna grupa od srodnih bratstava: Rajkovići (14 kuća), Radovići (27 kuća) i Latkovići (18 kuća). Pošto u cijelom plemenu ima svega 111 domova, ova grupa bratstava, kao što se vidi, obuhvata sama više od polovine porodica u plemenu.
Ovo pleme ima svega dva velika naselja: Kosijere na zapadu i Đinoviće na istoku. Oba se dijele na poveći broj sela i selaca. - U Kosijerima od 74 doma dolazi 39 na Radoviće i Rajkoviće, 16 na Đurkoviće, 14 na Marićeviće, ostalo na dva mala bratstva. - U Đinovićima: 37 domova (18 Latkovići, 16 Adžići, ostalo manja bratstva)

Za pocetak vam mogu makar malo mozda pomoci ovijem podacima, a za dalju potragu vezanu za vaseg pradjeda u Crnoj Gori m kao i daljih predaka, pobrojana mjesta u ovom napisu vam mogu pomoci da eventualno potrazite po crkvama u tim mjestima njihova imena.Posto godina 1910. nije tako daleka, mozda bi vrijedelo pozvati i opstine odnosno neku maticnu sluzbu u ovijem mjestima i priupitati za ime vaseg pradjeda. Vi mozda i nemate veliki problem oko pronalazenja, jer u to vrijeme (kraj 19. i pocetak 20. vijeka) nijesu toliko problematicni, kao potraga za pretcima rodjenim i umrlim prije 1850. godine.
Pozdrav,a ako jos nesto u medjuvrijemenu pronadjem - obavijesticu vas.
VazdaCG
VazdaCG

Posts : 10
Points : 9
Reputation : 0
Join date : 2008-09-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum