Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  perisic  poreklo  radonji  

Affiliates
free forum


heeeeeeelp :(

Go down

heeeeeeelp :(

Post  chocolate on Sat May 09, 2009 7:32 am

izvinete ako vi smetam jas sumod makedonija i sakam da ve pitam i da mi objasnete za bulimija odnapred bagodaram

chocolate

Posts : 2
Points : 4
Reputation : 0
Join date : 2009-05-09

View user profile

Back to top Go down

Na svu srecu vise nijesu u modi mrsave djevojke nigdje po svetu, cak ni medju manekenkama

Post  drteofilo on Wed May 13, 2009 1:54 am

Bulimija
Osobe koje pate od bulimije neprestano razmišljaju o hrani. Šta ću jesti? Kada ću jesti? Koliko sam kalorija danas uneo u organizam? Od ovog trenutka prestajem da jedem. Od sutra ću smanjiti kolicinu hrane koju unosim.

Zamenimo rec "jesti" recju "piti" i eto alkoholicara! Osobe koje pate od bulimije umnogome nalikuju bilo kojim drugim zavisnicima. Čitavi timovi strucnjaka već dugo pokušavaju da, primenjujući razlicite metode, "ukrote" ili stave pod kontrolu opsesiju hranom.

Uzimanje hrane je nagonska radnja i spada u vitalne nagone,odnosno predstavlja nagon za samoodržanjem. Kvantitativni poremećaj ovog nagona može dovesti do njegovog smanjivanja ili potpunog gašenja, s jedne, i povećavanja, odnosno, bolesne proždrljivosti sa druge strane. Smanjen nagon za ishranom ocitava se gladovanjem. Ono kad-kada može biti namerno, s ciljem da se smrša, u vidu protesta (štrajk glađu), ili usled postojanja sumanutih ideja da je hrana otrovana, ili, kod shizofrenicara usled postojanja imperativnih halucinacija koje sprecavaju uzimanje hrane. Poseban sindrom u klinickoj praksi, predstavlja mentalna anoreksija, oboljenje koje se najcešće javlja u devojcica, posle puberteta, ili u vrlo mladih devojaka, i karakterišu ga drasticno smanjenje ili potpuni prestanak uzimanja hrane, mršavljenje, gubitak menstruacije (amenoreja) i narocito mentalno stanje. Ovo oboljenje dovodi do progresivnog mršavljenja, sve do potpune iscrpljenosti organizma (kaheksije), a u cak 10% slucajeva završava se smrću.

Povećanje nagona za ishranom, u smislu bolesne proždrljivosti viđa se kod nekih oboljenja, kao što su progresivna paraliza, encefalitis, neki tumori mozga, kao i kod idiotije. Ovaj poremećaj može se javiti i kod nekih epilepticara, kao predznak same bolesti (aura), gde je neposredno pred napad bolesnik, gonjen neodoljivom potrebom za hranom, u stanju da pojede enormne kolicine hrane - i do 10 kg u jednom obroku. Ovaj fenomen poznat je pod imenom "konjska glad".

Povećana potreba za hranom, u smislu bolesne proždrljivosti - BULIMIJA - može biti i opsesivno-kompulzivni poremećaj. U ovom slucaju, hrana ublažava ili otklanja stres, napetost ili strah. Po bihejvioralnom u�?enju, ovaj poremećaj - bolesna proždrljivost-može se javiti kad je stres niskog, do umerenog intenziteta. U slu�?ajevima kad su stres ili strah izrazito jaki nismo u stanju da jedemo.

Bulimiju karakterišu povremeni napadi proždrljivosti, kao i izražena briga za sopstveni izgled i težinu. Od ovog poremećaja pretežno pate žene. Mnoge poznate licnosti iz sveta mode, filma, muzike priznaju da su imale ili imaju ovaj problem, cak je i engleska princeza Dajana svojevremeno javno priznala da je u dužem vremenskom periodu patila od bulimije.
Između dva napada, osoba se obicno strogo pridržava asketskog zbira pravila i odoleva cak i najprimamijivijoj hrani, ukoliko njeno konzumiranje znaci unošenje mnogo kalorija. Međutim, povremeno ove osobe u potpunosti gube kontrolu nad sopstvenim apetitom i "bacaju" se na velike kolicine "zabranjene", kaloricne hrane. To se zove napad proždrijivosti. Da bi sprecile dobijanje na težini, ove osobe se služe brojnim trikovima: namemo povraćaju, uzimaju laksative (sredstva za cišcenje), do iznemoglosti se bave sportom ili fizickim vežbama, ili u potpunosti prestaju s unošenjem hrane - kažnjavaju sebe tako, što neko vreme gladuju.

Bulimija ima mnogo slicnosti s ostalim bolestima zavisnosti. U oba slucaja pacijenti su preokupirani supstancom od koje su zavisni, osećaju neodoljivu potrebu za njom i u potpunosti gube kontrolu kad konzumiraju ono od cega su zavisni, a znacajan procenat posle lecenja pravi recidiv, odnosno vraća se svojoj zavisnosti.

Pavlovljeva klasicna teorija o ucenju, osnova je terapije u kojoj se subjekt izlaže draži. Odavno znamo da je strah fenomen kontrolisan dražima. Izlaganje subjekta dražima koje izazivaju strah pokazalo se efikasnim nacinom za gašenje (lecenje) strahova. Ovaj pristup primenjuje se i u lecenju pacijenata s bulimijom. Kao i kod straha, smatra se da izlaganje dražima koje stvaraju ili povećavaju apetit može suzbiti napade proždrljivosti. Napad proždrljivosti oznacava neizdržljivu potrebu da se konzumira određena supstanca. Kao i strah, to je naucena reakcija i mogu je provocirati razlicite draži. Generalno, zavisnici su navikli da ono od cega su zavisni, šta god to bilo, konzumiraju kad na njih deluju određene draži, kao, na primer, lokalna kafana, Ijudi s kojima obicno piju ili uzimaju drogu, flaša, igla, itd. Ako tegla džema na kuhinjskom stolu uvek prouzrokuje želju za jelom, vremenom će samo pogled na teglu postati preduslov za napad gladi. Usled odvijanja izvesnih reakcija u organizmu, pogled na teglu džema bice dovoljan da se javi neodoljiva želja za hranom.

Brojnim eksperimentima dokazano je da draži uzrokuju određene psihološke reakcije zavisnika. Čim je zavisnik izložen nekoj draži, cak i pre nego što je bilo šta konzumirao, u njegovom organizmu dolazi do izvesnih promena. Kod alkoholicara, žudnju izaziva i sam prolazak pored kafane. Nakon konzumacije alkohola, telesna temperatura opada. Draži koje prethode konzumaciji alkohola, proizvode "pripremajuće" povišenje telesne temperature alkoholicara, cak i ako u okruženju nema alkohola. Ove anticipirajuće kompenzatorne reakcije alkoholicari doživljavaju kao žudnju -neodoljivu potrebu.

Kod bulimije postoji slicna povezanost (kombinacija) specificnih stimulusa i napada proždrljivosti. Na primer, hrana koja goji ili emocionalna konfuzija, loše raspoloženje, dosada ili usamljenost, ili cak određeno doba dana. Ove draži takođe uslovljavaju pripremajuće reakcije u organizmu osobe koja pati od bulimije, kao što su povišavanje vrednosti insulina, a pad šećera u krvi. Javlja se uzbuđenje, a ponekad i drhtavica. Sve ovo bulimicar prepoznaje kao neodoIjivu potrebu za hranom, tj. dobija napad proždrljivosti.

Zadatak terapije je da tzv. pripremajuće reakcije izgube svoje znacenje i vrednost. Noviji oblik terapije, zasnovan na bihejvioralnim postavkama, jeste izlaganje subjekta draži, s istovremenim sprecavanjem odgovora, tj. reakcije na draž. U terapiji bulimije, to znaci progresivno sve cešće i duže izlaganje pacijenata dražima koje provociraju napade proždrljivosti, s tim što im pritom nije dozvoljeno da jedu. Ovo je upravo suprotno važnoj komponenti tradicionalne (klasicne) terapije bulimije, koja podrazumeva da se "opasna" hrana skriva od pacijenta, i cak ne unosi u kuću. Tokom izlaganja draži, pod supervizijom terapeuta, pacijent proigrava citav ritual nastanka napada proždrljivosti, kakav proživljava kod kuće. Na sto ispred pacijenta iznosi se razlicita primamljiva hrana, koju on intenzivno miriše u toku sat vremena. U kraćim vremenskim intervalima pacijentu se dozvoljava da lizne ili okusi sasvim malo hrane sa stola. Terapeut stimuliše pacijenta da proba hranu i nudi ga njome. Međutim, kako vreme odmice, ova potreba se redukuje. S obzirom na to da pacijent realno ne konzumira hranu, potreba bledi. Nakon sat vremena, potreba za hranom znacajno se smanjuje, a nakon desetak seansi nestaje. Draži gube svoju prediktivnu vrednost.
Na svu srecu, iz mode izlaze mrsave devojke, te tako prestaje potreba za stalnim i opsesivnim dijetama.

drteofilo

Posts : 6
Points : 8
Reputation : 0
Join date : 2008-09-05

View user profile

Back to top Go down

Re: heeeeeeelp :(

Post  chocolate on Fri May 15, 2009 8:27 am

hvala vam punooooooooooooooo :thanks:

chocolate

Posts : 2
Points : 4
Reputation : 0
Join date : 2009-05-09

View user profile

Back to top Go down

Re: heeeeeeelp :(

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum