Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2018
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  radonji  poreklo  

Affiliates
free forum


Odnosi Srbije i Crne Gore nijesu "tako losi kao sto neki pretstavljaju"

Go down

Odnosi Srbije i Crne Gore nijesu "tako losi kao sto neki pretstavljaju"

Post  KOKOGA on Tue Feb 03, 2009 7:27 am

BEOGRAD I PODGORICA - KO ĆE KOME PRVI PRUŽITI RUKU
Samo tajkunima i kriminalcima koriste loši odnosi Srbije i Crne Gore


Pre četiri meseca, kada je Podgorica priznala nezavisnost Kosova, vlast u Srbiji je ocenila da odnosi sa Crnom Gorom nikada nisu bili na nižem nivou. Pre dva dana identičnu ocenu saopštio je i premijer Crne Gore, Milo Đukanović. Praktično, obe strane pronalaze krivicu u onom drugom i u isto vreme zajednički ističu da su za bolje odnose dva suseda. Međutim, konkretni potezi izostaju iako se zna da su dobri odnosi Srbije i Crne Gore bitni za građane obe države, njihovu integraciju u EU i po oceni stručnjaka, ukupno stanje u regionu. 

Najčešća ocena analitičara iz Srbije i Crne Gore je da se odnos dve države bliske po mnogo čemu, a ne samo rodbinskim vezama, koristi i zloupotrebljava u dnevno političke svrhe. I većina sagovornika smatra da je tome sklonija Podgorica. Nerešena pitanja između dva suseda poput - sudbine crnogorskog ambasadora u Beogradu - postala su stvar „ko će kome prvi pružiti ruku”, a time, kako su trenutno postavljeni odnosi, i izgubiti „državničku čast.” Sa druge strane, trgovina i privredna saradnja funkcionišu, što je očigledno i jednima i drugima najvažnije. 
- Potreban je konstruktivan pristup, diplomatski jer postoje interesi, a od ostvarenja interesa zemlje za diplomatiju nema prečeg zadatka. Normalizovanje odnosa između Srbije i Crne Gore izuzetno je značajno i sa stanovišta stabilnosti u regionu i razvoja svestrane regionalne saradnje - kaže Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose. 
On dodaje da bi Podgorica i Beograd trebalo što pre da normalizuju odnose, a kako navodi, jedan od motiva morao bi biti brže kretanje ka EU. 
- Problem ambasadora Crne Gore u Beogradu trebalo bi da bude prevaziđen uzajamnim dogovorom, a da nijedna zemlja na taj način ne oseti da je njen prestiž poljuljan. U tom pogledu nijedna strana ne bi smela da robuje formalnim momentima i razmišlja ko će povući prvi potez i dati inicijativu - ističe Lazić. 
Za sada je mnogo rešenih problema između Srbije i Crne Gore, počev od činjenice da se u drugu državu ulazi na ličnu kartu, preko penzija, studiranja… Međutim, ostalo je i nekoliko bitnih nerešenih problema. Koliko je za države bitna razmena ambasadora, toliko je za građane bitno rešavanje pitanja dvojnog državljanstva. Moraju se uspostaviti bilateralni odnosi koji su praktično u potpunom prekidu na nivou dve državne administracije. Vlast u Crnoj Gori ne samo što smatra da bi Srbija trebalo da povuče prvi potez, već krivca za trenutno hladne odnose isključivo vidi u Beogradu. To je suština pre dva dana izrečenog stava Mila Đukanovića, a s njim se slažu i ostali ministri u Vladi. 
- Što se ocene državnih odnosa tiče, slažem se sa premijerom. Ali slažem se i sa konstatacijom da moraju biti mnogo bolji, a to znači i da se mora prihvatiti realnost i da svako vodi svoju politiku u svojoj zemlji. Treba što pre da imamo ambasadora u Beogradu, kao što ambasador Srbije radi u Podgorici - kaže Jusuf Kalamperović, ministar policije Crne Gore. 
Međutim, opozicija u Crnoj Gori misli drugačije o odnosima Srbije i Crne Gore i razlog loših odnosa ne vidi u Beogradu, već upravo u Milu Đukanoviću i njegovoj vladajućoj koaliciji. 
- Odnosi nisu na nedopustivo niskom nivou, kao što kaže Đukanović već, ne postoje. Ne postoje ni u političkom, ni u diplomatskom, ni u državnom smislu i to je samo kulminiralo nerazumnom odlukom da se prizna Kosovo i to u momentu koji je bio nedopustiv za Srbiju. Milo Đukanović je prvi crnogorski državnik koji je tada doneo odluku koja nema korist za Crnu Goru, a nanosi štetu interesu države Srbije – kaže Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene. 
On ističe da će se odnosi Srbije i Crne Gore poboljšati kada Đukanović ode sa vlasti. 
- Sada ovakav stepen odnosa ide u prilog vladajućoj strukturi. To je njihov način da strahom od Srbije drže homogenizovane manjinske grupe. Njihova je politika da se Srbija prikaže neprijateljem Crne Gore i to rade sada u vreme izborne kampanje. Trenutno, korist od ovakvog odnosa Beograda i Podgorice imaju samo crnogorski tajkuni koji u Srbiji peru pare i srpski kriminalci koji se sklanjaju u Crnu Goru od policije – ističe Medojević. On smatra da kada bi se promenila vlast u Crnoj Gori između dve države mogao bi da se uspostavi odnos kao i između država EU – nema carine, podjednako građani bi mogli da rade u onoj drugoj državi… 
Član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Sonja Liht, kaže da da odnosi Srbije i Crne Gore nisu „tako loši kao što neki predstavljaju”. 
- Očigledno je da su lošiji nego u periodu pre priznavanja nezavisnosti Kosova i sasvim je jasno da je srpska strana bila posebno pogođena i uzdržanošću Crne Gore na glasanju u UN i potom priznavanjem nezavisnosti. Zahlađenje je ipak nešto što ne odgovara nijednoj ni drugoj strani - kaže Liht. Ona dodaje da će potez dobre volje biti neophodan jer smo susedi, ali i „za put ka EU jedan od glavnih uslova je dobrosusedska saradnja”. 
- Ali u velikoj meri verujem da su poslednje ocene odnosa Srbije i Crne Gore u funkciji unutrašnjih političkih interesa, izborne kampanje i to nije dobro. Svi bi morali da naučimo da je unutrašnja politika - unutrašnja politika i nije dobro odnose između regiona unositi u tok kampanje. To može imati loše posledice i po onog koji to radi, a i po region - kaže Lihtova. Ona dodaje da je srpska strana pokazala spremnost na saradnju i da je to javno rekao i predsednik Srbije Boris Tadić, a da je potrebno da to učini i druga strana. 
Analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, međutim, smatra da je krivica za trenutno stanje na strani Srbije. Prema Janjićevom mišljenju, srpska javnost i vlast nikako ne mogu da se oslobode rezultata crnogorskog referenduma. Janjić ističe da bi obe strane trebalo da se oslobode „kompleksa” jer bi odnosi mogli biti još gori. 
- Dokle god Srbija bude lutala i udaljavala se od evroatlantskih integracija, a Crna Gora bude htela tamo pošto-poto, bićemo sve više na „neprijateljskim” stranama. Sada male razlike mogu da se pretvore u potpuno različite pozicije. Zato je neophodno da se što pre poboljšaju odnosi – kaže Dušan Janjić. 
Vuk Jeremić: Činimo sve na poboljšanju 
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da bi odnosi Beograda i Podgorice mogli biti bolji i da će Vlada Srbije „nastaviti da čini sve da ih poboljša”. Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da Podgorica neće pokrenuti proceduru za imenovanje novog ambasadora u Beogradu „sve dok Srbija ne kaže da je dobrodošao”, Jeremić je kazao da je procedura „potpuno jasna”. 
- Procedura je poznata javnosti i odranije, a verujem da je ona poznata i gospodinu Đukanoviću - rekao je Jeremić.

Tačke razilaženja i osnovni problemi 
- priznavanje nezavisnosti Kosova 
- dvojno državljanstvo 
- postavljenje ambasadora Crne Gore u Beogradu 
- bilateralni odnosi 
- pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve

KOKOGA
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum