Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


Jedna od najvecih prevara u istoriji Crne Gore(jos gore je ako je to neznanje najvecih crnogorskih istoricara

Go down

Jedna od najvecih prevara u istoriji Crne Gore(jos gore je ako je to neznanje najvecih crnogorskih  istoricara Empty Jedna od najvecih prevara u istoriji Crne Gore(jos gore je ako je to neznanje najvecih crnogorskih istoricara

Post  Svevidec on Fri Jan 09, 2009 8:49 am

CRNOGORSKI GUVERNADURI
Tekst koji postoji na velikom broju sajtova i "kao istorijska cinjenica" nema nikakve veze sa stvarnim zbivanjima u istoriji Crne Gore.
Nisam cuo do sada vecu glupost o redosledu crnogorskih guvernadura.Evo kako i zasto.

Istina je da je prvi guvernadur bio Djikan Vukotic, ali njega postavljaju Mlecani, tako sto ce vrsiti ulogu posrednika izmedju mletacke vlasti i crnogorske vlasti..Dalje se pise NAJVECA GLUPOST da je mletacki guvernadur Djikan Vukotic ZAMENIO guvernadurstvo za serdarstvo sa Stanisom Radonjicem (koji je pri tom bio na mnogo vaznijoj "funkciji" u Crnoj Gori i Crnogorcima no sto je bilo mletacko guvernadurstvo.Vukotici i ostali mrzitelji Radonjica su to upravo iskoristili za optuzbe RAdonjica "kako su promletacki i proaustijski ljudi" sto su naravno bili sami Vukotici.Naposletku su oni i unistili Radonjice gubernadure i njihove porodice,kao i imovinu prisvojili.Dakle, evo pravog redosleda (bar sto se tice Crnogorskih gubernadura - jer nas "mletacki" ne interesuju i ne trpamo ih u istu vrecu).
Prvi GUBERNADUR crnogorski je pop- serdar-vojvoda Stanislav Radonjic - unuk Stanov -i on postaje guBernadur tako sto MU CRNOGORSKI NAROD DAJE TITULU KAKVA DO TADA NIJE U CRNOJ GORI POSTOJALA (jer Mleci postavljaju guvernadure, Rusi gubernatore -a Stanislav je GUBERNADUR) I TO ZATO STO JE ISKAZAO NEVEROVATNU HRABROST U RAZBIJANJU TURSKE VOJSKE NA BIJELIM POLJANAMA 1756.god )
Njegovi sinovi - najpre Vukolaj(Vukajle) Stanisic Radonjic, potom mladji sin Jovan Radonjic i najposle Jovanov najstariji sin Vukolaj II(Vuko) poslednji gubernadur, su po naslednom pravu CRNOGORSKI GUBERNADURI.(NE MLETACKI, NE RUSKI, VEC CRNOGORSKI).
Nasledno pravo mletackih guvernadura su Vukotici neprestano trazili, ali to guvernadurstvo naravno nema nikakve veze sa Gubernadursvom crnogorskim kakvo su imali Radonjici.
Redosled guvernadura pomesan sa redosledom crnogorskih gubernadura -takav kakav se navodi u tekstu nize napisanom,potpuno otpada, jer nikada se nisu mesale babe i zabe.


Evo onih gluposti o kojima sam govorio :

O početku institucije guvernardurstva u Crnoj ori autori se ne slažu. A.Andrić smatra da guvernaduri postoje od 1511, F.Lenorman od 1516, Gopčević od 1524, da dobijaju svjetovnu vlast od 1806, po Ristu Dragićeviću od 1717. Neki smatraju da je prvi guvernadur bio Jovan Antonije Bolica (Zano Grbičić), "gouvernatore del Monte Negro" (1688 - 1692), šef mletačke vojne posade na Cetinju. Lazar Tomanović i Rovinski smatraju da je prvi gubernator (guvernadur) bio Đikan Vukotić. Redosljed guvernadura bio je:


Đikan Vukotić (pošto njegov sin Vukan - Vukajle odbija guvernardurstvo ono prelazi na kuću Radonjića)

Stano Radonjić

Vukota Vukotić (Vukota Ozrinić), 1711;(dok neki pominju Vukajla Vukotića);

Stefan Kovačević (Cuca);

Vukadin Vukotić (Čevo) (1739 - 42);

Stanislav Radonjić (1755 - 58); (poznat i po imenima Stanoja, Stano, Stanko);

Vukajlo Radonjić (1758 - 62);

Vukotić, nepoznatog imena (1762 - 64);

Jovan Radonjić (1764 - 1802; poznat u literaturi i pod imenima Jovan, Joko, Jovo, Ioan, Iovan, Ivan i Iova);

Vuk Jovanov Radonjić (1803 - 1830, poznat i po imenima Vukolaj i Vukajle);Spisak dat po Ristu Dragićeviću, Crnogorski guvernaduri, Cetinje i Crna Gora, 1927, str. 96-117

Svevidec
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum