Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  poreklo  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


Iz arhive crnogorskih gubernadura

Go down

Iz arhive crnogorskih gubernadura

Post  sveznalica on Tue Dec 16, 2008 12:47 pm

Vase Visoko Prevoshoditelstvo Milostivoj Gdar,
Moze biti da ste razumjeli moje sostojanije u kakovu nevolju stoim i mucim se kako nitko ne bi ovo trpio kako ja terpim. ZA MENE SE GOSPODINE DAJU STO CEKINAH TKO CE ME ODJEN UDAVIT.Mene G-dine, svaki cera i nenavidi, ne znajuci ja tuzan za koi uzrok. Ali ja imam uzdanicu u Boga i vase gospostvo da cete za mene protendit(zauzeti,zastititi) i to je uzrok da ne mogu doci k vasemu goispodstvu i da mi stogodja kazete od istine i da me siromaha utjesite, ako imate su sto, zasto zaisto ja u ove misli propadoh kako nitko, no ve molim G-dine, za Boga i za mater boziju pisite mi sto od istine da znam; ucinite taj karitad(milosrdje).
Knjige koje ste mi poslali, vasu i Mihajlovu(sigurno Mihaila Plamenca,) ja sam pisa u sva plemena i ucinili smo stanak i ocasc sva Crmnica odabrati dva cojka ca silju k Mihajlu, s pismima od sve Nahije, a ja im nijesam dao i tako su se zdogovorili i pisali su mu ovu knjigu s ugovorom i Rijecke Nahije.Sada vi je, G-dine,evo siljem i molim ve i ja i sva Crmnicka Nahija da ovo pismo uputite sto pridje mozete i da ga ni po koi nacin ne ustavite, zasto se,G-dine, tako ova Nahija uzmutila i uzbunila za Mihajlom, sto nikad ne mozete bjerovat, nego za veliko boze ime nemojte ovo pismo ustavit, kakvo je godj, i siljem vi ga nezapecaceno, no cete ga zapecatit i ubrzo odpravit, dje godj bude Mihajlo neka ga iste(trazi). Ako nemate druge okazije ano ve molim pisite popu Nikoli u Rijeku(Fijumu) i njemu ovo pismo posljite i preporucite kkako bolje znate.
Koi vi se puno preporucujem i pokorno pozdravljem i cekam od istine malo vasega mislostivoga pisma

Brceli,Sektebra 7 1790. Koi ostajem Vasego Prevoshoditeljstva pokorni i ponizni sluga i suzanj zatvoreni Sava Plamenac za posluziti uvijek

Ispod adrese Plamenac je dodao guvernaduru ovaj dodatak:
"Molim ve G-dine ova pisma podpisite talijanski i nemojte ih zadrzat."


Last edited by sveznalica on Fri Mar 20, 2009 6:50 am; edited 1 time in total
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Iz arhive crnogorskih gubernadura

Post  Member on Thu Dec 18, 2008 5:25 am

Join Date: Apr 2008
Posts: 65
Iz arhiva crnogorskih guvernadura
Filip Vukasovic guvernaduru Radonjicu 2.juna 1792.god./

Presvijetli Gospodine Guvernaduru Joko bratski te pozdravlam
Primio sam vasu knigu od 7 marta i Bog zna nijesam kriv da na mene zalite, jee ja ot svijeh kniga koje ste mi pisali nijesam pedesete primio, a na svaku koju si mi piso i otgovorio sam, ali sto ja mogu da se kKNIGE I PRAVICA CREZ ZLE RUKE GUBE.
U serce me boli vasa nuzda, a Boza ti vjera bez da vi pomoc mogu, no sam jedini Bog da vi bude u pomoc,Neka Bog pita onoga koi je svemu kriv, a Bog zna da ja kod lica Bozjeg za taj narod otgovarat necu, jere sam u svakoj zgodi kako posten prijatelj i u najvecom jmuki izkazo se i da vi nije DOMACE ZMIA PITU OTROVALA po mene ne biste izgubleni bili.
Tko se godj pohvaliti radi da sam zbog Cerne Gore casti dostao on se vara, jere sam vise izgubio neg dobio i da nijesam nigda tamo poso u dobri cas za mene imao bi vecu cast i bole ime. TAKO DANES RADI IZDAJE VASEG VLADIKE PETRA I NJEGOVA BRATA DOLCA sve ono sto smo ucinjeli obraza nema.
Da si ti mene poslusa kad si u Trijeste bio sve bi drugo bilo, a tako ne slusate kad je ora, pak poklikujete u neoru. .......Stim da vi i svim vasijem Bog u pomoc bude i ojaca vase desnice za veliku radost

Vaseg virnog brata i priatela
Filipa Vukasovica kavalijera podpolkovnik(a)
U Senju na 2. Junia 1792 po latainskom broju

"Presvijetlom gospodinu guvernaduru Joku Radonjicu na Njeguse

#65
16-12-08, 22:25

Member

Join Date: Apr 2008
Posts: 65
Ima Njegus koji nastoji da pogines i da uzme sto cekina...pise Teodosije Mrkojevic
Milostivi moj Gospodaru cernogorskoj gubernator Jovan Radonic ljubovno te pozdravljam.
Dohodio je pop Jovo iz Zalazah na Stanjevice. Nijesam ima artije da ti pisem; kazao sam mu na duhovno sto mi je prijatelj kaza: DA DVIJE STOTINE CEKINAH STOJE GOTOVE DA POGINES za spicijera kojega je ubio Mico. Bili su culi da ces poci na Trijesce: bile su gotove barke da te cekaju ili na Rose(luka nasuprot Herceg Novome u Boki Kotorskoj) ili u dubrovacku luku I DA TE UBIJU I IMA NJEGUS KOI NASTOI DA POGINES I DA UZME STO CEKINA.No te avizajem (obavijestavam) kako vazdasni tvoj neprijatelj i tvoje kuce; NEMOJ ODID NA STANAK Z BRAICIMA ZA MIRCANE, ako ce djavo ponijet i Mircane i Braice, ZASTO CES NA TAJ STANAK POGINUT. Sad sam izvan oblega(obaveze) posto si avizan i pred Bogom i pred ljubavlju koju imamo

Pokorna sluga i dobri prijatelj
Teodosij Merkovic
Na Stanjevice 1793. genvara 25.

Na poledjini je pored otiska pecata u crvenom vosku ova adresa:
Jego Prevashoditelstvu milostivomu mojemu Gosudarju CERNOGORSKOMU gubernatoru Jovanu Radonicu na Njeguse.

#66
Yesterday, 05:09

Jal Cargo
Senior Member

Join Date: Sep 2007
Posts: 546
Pismo igumana (moračkog) Nikodima Dulovića (Zapisi, knjiga 24, str. 238)
_Našem preuzvišenom gospodinu gubernatoru Jovanu Radonjiću poklon i pozdrav


Znaš, Gospodaru, kako nas uvede lani gospodinu Filipu* pod barjak velikog ćesara, a s Turcima nas zarati znaš kako gospodin Filip izmedju vas podje, a mi ostasmo izgubljeni. Bog i ti do sad si nas održao, te smo se s tvojom pomoću s Turcima sjekli i Turke pljenivali i robili, i do sad se s njima ćerasmo, ali se već Gospodaru, držati sili turskoj ne mozemo, no te kumimo Bogom, koji te sazdao, ali ti hajde u našega velikoga ćesara, ili šlji koga znaš, da nam da koje izbavljenje, ili da nas prevedeš u zemlju našeg ćesara, zašto si nas ti uzeo na tvoju dušu ti nas čuvaj, jer zaista, gospodaru, vise življeti ne mozemo, no je došlo i dotužilo, da se sve isturči i da idemo protivu vojske našeg presvijetlog ćesara. No te i opet kumimo Bogom ili hajde, ili koga šlji, a ne varaj nas knjigama, kao si dosle. A znamo da imaš misala dosta, ama smo mi Boziji i tvoji, o tvojoj se duše vjesamo.
Imamo 300 brkova i glava turskih, ako zapovijedaš da ti ih donesemo. No o Bogu sva sirotinja i o tvome vratu, i mi opet Božiji i tvoji, nemoj da smo vragu na radost. I podržao te Bog u zdravlju i gospodstvu.

U Manastiru Moračkom
15. avgusta 1789.


Vaši pokorne sluge
iguman Nikodim

i vojvode, knezovi, barjaktari i sva sirotinja od nahije, rovačke, moračke, drobnjačke, pivske i ostale sve sirotinje Hercegovacke i Brda.


------------------
* Filip Vukasović
_

#67
Yesterday, 19:00

Member

Join Date: Apr 2008
Posts: 65
NASLOV: Jer ja znam da bi ti mogo tko hoce i gace skinut...

A Monsieur Monsieru
Joco de Radonich
Gouverner de Monte Negro
a Niegusse


5.maja 1788.

Mili Gospodine!
............Juce dobismo glas od vrsnih ljudi, da vladika Petar I, raspisal jest po svoj zemlji da se , neka srijedu ali cetvertak, sva zemla na Cetinje skupi da vididu pri cemu ste, tu da se ima sve malo i veliko skupit. Eto vidis sto se radi na sve strane. no te molim posalji mi ono donosenije koje ste cesaru porad zemlje pridali bili.
Izvise ovo saljem 12-t bacov(buradi) praha i fiseki i molim da se ova barjela otvarala ne bi, jere znamo koliko je testa unutri i tako nemoj da se svadimo, JERE JA ZNAM DA BI TI MOGO TKO HOCE I GACE SKINUT.(Izgleda da mu njegov narod gace i skinu, a on opet ispade najkrivlji: -moj komentar).
Budi mi zdravo sa svom gospockom familiom, a ja tvoj priatelj i sluga
Filip Vukasovic

Member
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum