Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  perisic  radonji  

Affiliates
free forum


"Bira" se novi partijarh?

Go down

"Bira" se novi partijarh? Empty "Bira" se novi partijarh?

Post  sveznalica on Tue Nov 11, 2008 12:03 pm

Oni biraju patrijarha
11.11.2008.

Izbor novog, 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve najverovatnije će početi već danas, nakon što Sabor usvoji molbu patrijarha Pavla da ga, zbog zdravstvenog stanja, razreše odgovorne dužnosti. u Patrijaršiji, gde su smeštene sve vladike, većina je za to da redovni Sabor koji počinje danas, preraste u izborni. Međutim, pre ove odluke jedan broj vladika pokrenuće pitanje da li je neko na patrijarha izvršio pritisak da podnese ostavku i da li je to zaista njegova autentična želja.

Svi članovi Sabora, koji čine 45 eparhijskih i vikarnih episkopa, okupili su se danas u Sabornoj crkvi u 6.30 sati da bi prisustvovali svetoj arhijerejskoj liturgiji. Po prvi put su arhijereji u Sabornoj crkvi pristupili i prizivanju Duha svetoga, što je čin kojim počinje svaki Sabor, ali je do sada održavan u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog. Oko devet sati vladike su iz Saborne crkve prešle ulicu i ušle u Patrijaršiju kroz glavna vrata, inače zatvorena. Potom su se popeli na treći sprat, u salu u kojoj se uobičajeno održava Sabor. U ovu salu niko osim njih ne može ulaziti bez poziva dok traje Sabor, a i pristup u Patrijaršiju biće veoma restriktivan dok god zasedanje bude trajalo. Predviđeno je da vladike rade do 14 sati, kada će biti dvočasovna pauza za ručak, a zatim će nastaviti rad.

Sabor otvara mitropolit Amfilohije
Sabor će, najverovatnije kao i majski, otvoriti mitropolit Amfilohije, koga je patrijarh Pavle odredio za svog zamenika, ali i kao najstariji član Sinoda. Međutim, ako Sabor preraste u izborni, predsedavanje će preuzeti ili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan ili vladika Lavrentije. Iako se dnevni red zasedanja koje počinje kao redovno ne zna unapred, izvesno je da će prva tačka biti ostavka patrijarha Pavla. Kako je pre malo više od dve nedelje saopštio Sveti arhijerejski sinod, patrijarh Pavle je 8. oktobra u prisustvu svih članova Sinoda, na osnovu člana 111 Ustava SPC, podneo molbu kojom moli Sabor da mu na predstojećem redovnom zasedanju odobri povlačenje iz aktivne službe.
- Nema nikakvog razloga da se sumnja u želju patrijarha Pavla. On je uvek dobro Crkve stavljao ispred sebe i još pre dve godine izrazio želju da se povuče - rekao je episkop australijsko-novozelandski Irinej Dobrijević, koji je u Beograd, kao i većina episkopa iz dijaspore, stigao četiri dana pred zasedanje Sabora i u nedelju služio liturgiju u zemunskoj crkvi Svetog arhangela Gavrila.
Profesor Bogoslovskog fakulteta Radovan Bigović kaže , takođe, da je svako dovođenje patrijarhove želje u pitanje bespotrebno i naglašava da nema nikakvog razloga da se odloži izbor novog patrijarha, jer Crkva ne može efikasno da funkcioniše i donosi važne odluke bez vrhovnog poglavara. Bigović smatra da Sabor ne bi trebalo da menja način izbora patrijarha i da bi i novog patrijarha trebalo birati žrebom, kao i prošli put.
U svakom slučaju, vladike će većinom glasova, pre nego što krenu u izbor poglavara SPC, morati da odluče o načinu izbora, većinski ili žrebom, gde se od tri kovertirana imena vladika koji prethodno dobiju najveći broj glasova, „naslepo” izvlači ime jednog. Prilikom prethodnog izbora, arhijereji su u salu pozvali igumana koji je tog jutra doputovao i nije ni znao šta se događa, niti ko su kandidati između kojih je pozvan da izvuče jedno ime.
Među vladikama iz dijaspore, oni se spremaju da zahtevaju odlaganje odluke do sledećeg redovnog zasedanja, za maj.
- Presedani nisu dobri. Recimo, prilikom izbora patrijarha Pavla, upravo zato što je napravljen presedan i biran patrijarh dok je aktuelni German još bio živ, niko od predstavnika dugih crkava nije došao na ustoličenje. Takođe, niko nije došao ni na sahranu patrijarha Germana. Smatram da izbor treba odložiti do božije volje, i to će biti moj stav na Saboru. Međutim, naglašavam, većina će odlučiti, jer je većina glas božiji - rekao je juče episkop kanadski Georgije Đokić.
Kako su nezvanično rekli izvori bliski arhijerejima iz dijaspore, na Saboru će biti postavljeno pitanje da li je to zaista bila patrijarhova molba ili je neko na njega izvršio pritisak. Postaviće pitanje i u kakvom je psihofizičkom stanju bio patrijarh u trenutku kada su mu odneli gotov tekst na potpis.
Vladike će pitati „ko je dao akreditive Sinodu da odnese patrijarhu takav tekst, kad takvo ovlašćenje nisu dobili od Sabora, koji je održan u maju”. Insistiraće na tome da je nekorektno izvršen pritisak na patrijarha. Iako je na početku jedan broj vladika osporavao čak i autentičnost potpisa patrijarha, pitanje falsifikata je odbačeno.
Episkop za Ameriku i Kanadu Longin rekao je juče da će na Saboru zatražiti detalje o odluci patrijarha Pavla da se povuče sa trona SPC, ali je naglasio da „niko ne može nagovoriti patrijarha Pavla da učini nešto mimo svoje volje”.
- Patrijarh Pavle je veoma omiljen u dijaspori. Međutim, važnije je da ljudi koji ovde žive odluče da li će se birati novi. Ne treba dijaspora da odlučuje. Jako nam je stalo da dobijemo jakog, inteligentnog patrijarha, koji dobro poznaje stvari u dijaspori. Da ima viziju, ali i da je tradicionalan, da zastupa čvrste nacionalne stavove

Posle patrijarha i izbor novog sinoda
u Patrijaršiji, na redovni Sabor SPC stigle su sve vladike iz Srbije i dijaspore. Svi su smešteni u Patrijaršiji i neće je napuštati dok traje Sabor. Vladikama je, prema odluci majskog Sabora, zabranjeno da kontaktiraju sa medijima dok traje zasedanje i verovatno će komunicirati isključivo saopštenjima. Po Ustavu SPC, ukoliko se danas usvoji ostavka patrijarha Pavla, Sabor mora da izabere novog poglavara u roku od tri meseca.
Vladike Srpske pravoslavne crkve koje očekuju da Sabor usvoji ostavku patrijarha Pavla kažu da će istog dana proglasiti izborni sabor i započeti proceduru izbora novog poglavara. Teorijski danas bi moglo da se dogodi da bude čak i izabran patrijarh, mada je verovatnije da će izbor trajati duže od jednog dana upravo zbog brojnih pitanja koja vladike moraju prethodno da reše. Nakon izbora patrijarha sledi i izbor novog Sinoda.
- Iako po Ustavu SPC smena u Sinodu nije automatski vezana za smenu patrijarha, novi poglavar želi obično ljude od poverenja. Članovi Sinoda se biraju na dve godine, ali u vanrednim situacijama kao što je ova za njihov izbor nije neophodno čekati isticanje mandata - kažu u Patrijaršiji.
Nije isključeno, prema informacijama do kojih smo došli, ni da se na ovom redovnom jesenjem zasedanju Sabora razmatra i pitanje izmene Ustava SPC. Naš izvor nije precizirao koji delovi bi pretrpeli promene.
Sabor će svakako morati da odluči i povodom svađe episkopa sa Kosova Artemija i Teodosija koja je letos zapretila da dovede do raskola SPC u južnoj pokrajini.
Svakodnevno prima posete
Patrijarh Pavle je svestan, komunikativan i nema tegoba koje neposredno ugrožavaju njegov život. Svakodnevno prima posete, uz saglasnost Svetog sinoda. Konzilijum Vojnomedicinske akademije i dalje svakodnevno šalje izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju Svetom sinodu SPC i ono se ocenjuje kao stabilno, potvrđeno je juče u Patrijaršiji.
O čemu će vladike odlučivati
- Da li usvojiti ostavku patrijarha Pavla?
- Izborni sabor sad ili u maju?
- Način izbora većinom ili žrebom
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

"Bira" se novi partijarh? Empty Mitropolit Amfilohije bio glavni inicijator za razresenje duznosti patrijarha Pavla

Post  sveznalica on Thu Nov 13, 2008 3:45 am

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio je glavni inicijator da se patrijarhu Pavlu na potpis odnese tekst molbe da bude razriješen dužnosti i prvi koji je prekjuče ujutru odustao od ideje da se Sabor proglasi za izborni i da se izabere novi patrijarh.
Nakon bojkota jutarnje liturgije shvatio je da nema većinu koja bi ga izglasala za jednog od tri kandidata od kojih se izvlači ime novog patrijarha, kaže jedan vladika koji je zahtijevao anonimnost.
Vladika kaže da je mitropolit Amfilohije na kraju prvog dana zasjedanja Sabora poručio starijim vladikama da bi „trebalo da časte” jer je pobijedila njihova opcija.
Odgovoreno mu je: „Visokopreosvešteni, nije pobedila opcija, već nebo i Sveti duh!”
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum