Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar

Keywords

perisic  prezimena  poreklo  radonji  

Affiliates
free forum


Ugrozena privatnost gradjana -nadziranje kompletnog zivota svakog gradjanina od strane drzave (da li je ovo novitet, ili je to i od prije tako i u svakoj drzavi)

Go down

Ugrozena privatnost gradjana -nadziranje kompletnog zivota svakog gradjanina od strane drzave (da li je ovo novitet, ili je to i od prije tako i u svakoj drzavi)

Post  sveznalica on Wed Jul 30, 2008 4:49 am

Spornim propisom ugrožena privatnost građana

Odluka Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikaciju (RATEL) kojom propisuje tehničke uslove za internet provajdere nailazi na oštre kritike, ali je moguće da završi i pred Ustavnim sudom Srbije na proveri ustavnosti. Najsnažniji otpor izaziva bojazan da bi država, preko naoko tehničkih uslova, zapravo suštinski nadzirala kompletan život svakog građanina.

Tim povodom, prof. Jovan Radunović, predsednik UO RATEL, saopštio je da je svrha četiri podzakonska akta, doneta tokom marta i jula ove godine, "zaštita od terorizma i prevencije kriminala" i da se oni odnose isključivo na tzv. nadprovajdere, na primer poput "Telekoma".
Biljana Kovačević-Vučo iz JUKOM-a kaže, međutim, da su tehnički uslovi koje je propisao UO RATEL u suprotnosti sa odredbama 54. i 55. Zakona o telekomunikacijama, jer na opšti način naređuju operatoru da sve podatke dostavlja nadležnom državnom organu ovlašćenom za elektronski nadzor.
- Upravo proučavamo problem i verovatno ćemo s drugim nevladinim organizacijama pokrenuti postupak ocene ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom Srbije zbog kršenja pomenutog, ali i Zakonika o krivičnom postupku i drugih zakona koji štite privatnost građana. Ovde se kroz naoko tehničke podatke traži sadržina svih podataka kojima raspolažu operatori - kaže Kovačević-Vučo.
Ona upozorava da je ovo "naoko beningni dokument, koji daje BIA i drugim službama" ovlašćenja suprotna duhu Ustava Srbije.
Lidija Komlen-Nikolić, tužilac za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, smatra da su uslovi pobrojani u RATEL-ovoj odluci samo spisak lepih želja svih policajaca i tužilaca na svetu.
- Ali na ovakav način definisani u najmanju ruku su neozbiljni, pogotovo što postoje preporuke Saveta Evrope o smernicama vezanim za saradnju policije i internet provajdera. Bojazan da bi BIA mogla da prati svu našu komunikaciju u najmanju ruku je paranoična jer nijedan vid komunikacije, pa ni onaj preko interneta ne može biti praćen bez naredbe istražnog sudije i to samo za krivična dela iz Zakonika o krivičnom postupku i pod određenim uslovima. Mi se trudimo da promenimo odredbe tog zakonika. Nema razloga, po mom mišljenju, da se internet saobraćaj posmatra drugačije od bilo koje vrste telekomunikacionog saobraćaja. Tehnički uslovi u ovakvoj odluci su u najmanju ruku neostvarivi i, nažalost, pokazali su neozbiljnost institucije koja ih je donela - stav je Lidije Komlen-Nikolić.
Na vest o donošenju odluke RATEL-a koja obavezuje provajdere da internet saobraćaj i privatne imejlove preusmerava na zahteva državnih organa građani su burno reagovali.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum