Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  radonji  prezimena  perisic  

Affiliates
free forum


Ili ces potpuno prestati da se drogiras - ili neces(Osmeh koji vodi u smrt)

Go down

Ili ces potpuno prestati da se drogiras - ili neces(Osmeh koji vodi u smrt)

Post  sveznalica on Thu Jun 26, 2008 3:27 am

"Ili ćeš poptuno prestati da piješ i da se drogiraš - ili nećeš!"
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ušmrkavanje kokaina
Droga nije jedini problem - sve više mladih pije. U borbi protiv zavisnosti mladima se nude različite mogućnosti. Jedna od njih je berlinska organizacija Synanon koja deluje još od 1971. godine.

Droga već odavno nije jedini problem odraslih. To pokazuju i najnoviji podaci Minstarstva zdravlja Nemačke za pitanje droga. Sve više mladih u Nemačkoj sve intenzivnije pije. Dok su 2005. mladi između 12 i 17 godina konzumirali 34 grama alkohola nedeljno, dotle se taj broj u 2007. popeo na 50 grama. Alkohol je samo početak.


OSMEH KOJI VODI U SMRT

Ono što se može videti po ulicama, tramvajima, autobusima i parkovima jeste flaša u ruci mladog čoveka. Nije isključeno ni da vas, ukoliko se zaustavite u nekom delu grada gde je najveći broj mladih, neki lokalni diler priupita onako usput da li ti treba neki gram hašiša ili marihuane, ili već nešto „teže“. Mada podela na lake i teške droge ne postoji sve su teške.U borbi protiv zavisnosti mladima se nude različite mogućnosti. Jedna od njih je berlinska organizacija Synanon koja deluje još od 1971. godine. Tu na obodu nemačke prestonice u posebnom stacionaru mladi mogu započeti život bez alkohola i droge.Odlučio sam da promenim svoj životDavid hrani kokoške salatom. Sunce sija i na sunčanoj i cvetnoj livadi seoska idila u berlinskom predgrađu je potpuna. Pritom, mladi ovde imaju čitav niz obaveza tokom dnevne terapije.„Ponekad hranim i fazane koji su sa kokoškama u istom kavezu. Osim toga popravljam rasklimane stolove u radionici. Pomažem u bašti, čistim korov, pripremam i kuvam jelo“, kaže David.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Osmeh koji vodi u smrt


David ima 17 godina i već godinu dana živi u ovoj ustanovi. Već sa 12 godina je počeo da pije, kasnije je uzimao marihuanu, da bi na kraju završio na ulici. Kada je potpuno „pao“ odlučio je da promeni svoj život.„Rekao sam sebi, ako se želiš potpuno promeniti, onda je najbolje da prođeš kompletan program koji nudi Synanon. Ovde nema izbora: ili ćeš potpuno prestati da piješ i da se drogiraš se, ili nećeš.“Klub za pomoć zavisnicima od droge i alkohola Synanon poznat je po svojim strogim pravilima, koja moraju da poštuju svi članovi. To je i Davida u početku prosto šokiralo. Ne sme da se koristi ni kolonjska voda, a tri meseca zabranjen je svaki izlazak i kontakt sa spoljnim svetom.Grubeov autoritetZa povratak u normalan život ovde treba da se prrovede dve do tri godine. Zgrada može da se napusti samo u pratnji. U ovoj omladinskoj ustanovi živi pet mladića. Svakodnevno ustaju u pet idu u školu, rade u bašti ili na građevini,pomažu kod preseljenja. Mogu da završe neki zanat. Tri puta se sastaju u Grupi za samopomoć i bez psihologa pričaju o problemima zavisnosti u okviru zajednice. To je vrlo važno za ove mlade ljude, kaže rukovodilac ustanove Ingo Grube.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Marihuana - Od nje sve počinje


„Mladi imaju dosta iskustva sa socijalnim radnicima i pedagozima i jednostavno žele izaći iz tog stalnog pričanja i ubeđivanja.“Grube je bio arhitekta, a danas radi ovde i stalno je kao savetnik na raspolaganju mladima. On je i sam imao problema sa alkoholom i na svojoj koži je isprobao šta znači „baciti alkohol“. To mu danas među mladima povećava autoritet, kao i ugled ustanove.Mladi smešteni u Synanonu imaju različita loša iskustva sa opojnim sredstvima; alkoholom, marihuanom, hemijskim drogama LSD ili speedom. Biti nezavisan od droge i zaposlen, san je najvećeg broja mladih u berlinskom Synanonu. Zbog toga su i pravila stroga. To je u proteklih 37 godina i donelo uspeh. Jer, mnogo mladih se ovde vratilo normalnom životu.
sveznalica
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum