Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

February 2019
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  radonji  prezimena  perisic  

Affiliates
free forum


Monaske pecine (iz 9. veka) starije od isposnica na Svetoj gori

Go down

Monaske pecine (iz 9. veka) starije od isposnica na Svetoj gori

Post  Username on Tue Jun 17, 2008 9:33 am

MAKEDONSKI arheolozi su u gromadnoj steni ispod manastirskog kompleksa "Svetog preobraženja", kod sela Zrze, zapadno od Prilepa, otkrili tridesetak monaških pećina, kako tvrde, starijih od isposnica na Svetoj gori.
Dosadašnja istraživanja na veoma nepristupačnom vrletnom stenju, potvđuju da se radi o autohtonom monaškom naselju iz 12. veka, starijem i od samog manastira podignutog sredinom 14. stoleća. Postoje čak i pretpostavke da je monaško pećinsko naselje iznad sela Zrze bilo još u 9. veku, kako se precizira, još u vreme Svetog Klimenta i Nauma Ohridskog.
- Postoje ozbiljne indicije i materijalni dokazi da su monasi ovde živeli još u 9. veku, gotovo čitav vek pre organizovanja svetogorskog monaštva, kaže vladika Kliment iz kanonski nepriznate MPC, koji je i iguman manastira Zrze. Prema pronađenim dokazima, dodaje da je monaštvo kod Zrza, bilo savremenik bratstvima svetih Nauma i Klimenta, na obalama drevnog Ohridskog jezera.
Arheolozi tvrde da se radi o grandioznom kompleksu, još uvek nedovoljno istraženom, ali, najverovatnije, jedinom takve vrste na Balkanu. Sve kelije su duboko uklesane u steni, podeljene na čak pet "spratova". Pretpostavljaju da je tu tihovalo najmanje četrdesetak isposnika. U mnoge od kelija se sada može ući samo spušatnjem niz užad, jer drugih zemaljskih pristupa - nema.Istraživanjima je pronađen i veliki broj vrednih artefakata kojima se otkriva da su u nekim od "spratova" monaškog naselja bile radionice za preradu metala, predmeta od drveta i kostiju, izradu boja za slikanje ikona... U najdubljoj pećini na "donjem spratu", pronađena je i crkva iz 12. veka...
- Sa maksimalnom preciznošću su prirodne forme samo nadgrađivane. Retko gde imate kompletno nova arhitektonska rešenja. Radionice za izradu metala su omogućavale visoku kontrolu termičkih procesa. Verujte, i do današnjih dana teško je uspostaviti takav nivo kontrole - tvrdi direktor Instituta staroslovenske kulture Branislav Risteski.
Pretpostavlja se da je jedna od otkrivenih kelija služila za tihovanje starijih monaha, koji su tu provodili bukvalno dan i noć...

Username
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum